Annons
Nyheter

Bra kondition som tonåring minskar cancerrisk

En bra kondition i ung ålder kan minska risken för cancer senare i livet – åtminstone för män, visar en ny studie.
– Resultaten förstärker argumenten för att etablera hälsosamma levnadsvanor redan tidigt i livet, säger Aron Onerup vid Göteborgs universitet.
Hälsa • Publicerad 16 augusti 2023
Män i övre tonåren med en god kondition har en lägre risk för flera olika cancerformer, enligt en studie. Arkivbild.
Män i övre tonåren med en god kondition har en lägre risk för flera olika cancerformer, enligt en studie. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

I studien, som publicerades i tidskriften British Journal of Sports Medicine, har över en miljon män som mönstrade i Sverige mellan åren 1968 och 2005 undersökts.

Snittåldern på de undersökta männen var 18 år och resultatet visar att de med bra kondition vid mönstring hade lägre risk för att utveckla cancer i en rad olika kroppsdelar, däribland huvud- och halsområdet, njurarna, magsäcken och lungorna.

Annons

Starkast var kopplingen för cancersjukdomar i magtarmkanalen där risken för personer med bra kondition var omkring 40 procent lägre.

– Att ha god kondition verkar både kunna minska riskerna att få många typer av cancer och göra en bättre rustad för en framgångsrik cancerbehandling om man drabbas, säger Aron Onerup, postdoktor vid Göteborgs universitet och en av personerna bakom studien.

Oväntat resultat

Två cancerformer sticker däremot ut med motsatt resultat: hudcancer och prostatacancer. Där tyder studiens resultat på att bra kondition i unga år är kopplat till ökad sannolikhet för diagnos.

– Där var effekten tvärtemot jämfört med vad vi tänkte oss. Antagligen har det att göra med att män med bra kondition har större benägenhet att kolla upp sin hälsa med prover och diagnoser, säger Aron Onerup.

TT: Vet man varför god kondition kan minska risken för cancer?

– Det är inget vi har tittat på, men det finns olika teorier. Jag tror inte det handlar om en enda mekanism utan fysisk aktivitet som leder till god kondition har många olika positiva effekter i kroppen och kan därför förebygga flera olika typer av sjukdomar, säger Onerup.

– Det har också spekulerats i olika typer av signalvägar som påverkas av hur aktiv man är och immunsystemets påverkan.

"All rörelse lönar sig"

TT: Kan god kondition i ung ålder minska risken för cancer även för kvinnor?

– Vi hade förstås gärna haft med det i vår studie men mönstringen var ju obligatorisk bara för män. Vad gäller studier som kopplar kondition och cancer för kvinnor finns det tyvärr inte jättemycket som gjorts tidigare.

Den färska studien har fått stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. Förhoppningen är att resultatet kan bidra till att motivera tonåringar och unga vuxna att öka sin fysiska aktivitet. Samtidigt lyfts också vikten av att fortsätta röra på sig även fortsatt upp i åren.

Annons

– Budskapet är att all rörelse ser ut att löna sig och det är aldrig för sent att börja, säger Aron Onerup.

Fakta: Undersökningen i korthet

Analyserna bygger på data om 1 078 000 män som mönstrade i Sverige under åren 1968–2005, med en snittålder på 18 år. Personerna följdes upp via patientregister fram till att de var i drygt 50-årsåldern.

Studien visar att bra kondition vid mönstring följdes av lägre risk att utveckla cancer i huvud-halsområdet, matstrupen, magsäcken, bukspottkörteln, levern, tjocktarmen, ändtarmen, njurarna och lungorna.

Alla resultat var oberoende av eventuell övervikt eller fetma, vilket år personerna mönstrade, samt föräldrarnas utbildningsnivå.

Källa: Göteborgs universitet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons