Annons
Nyheter

Bräckligt lyft för tjänstesektorn i april

Precis som i eurozonen och Storbritannien ökar aktiviteten i svensk tjänstesektor i april, visar ett månatligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
"Uppgång men på bräcklig grund", konstaterar Swedbanks ekonomer.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. ArkivbildFoto: Leif R Jansson/TT

Swedbank och Silfs inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn lyfter till 50,5, mot 49,9 i mars och har därmed lyft 4,1 indexenheter sedan i februari.

Ett indextal under 50 antyder minskad aktivitet i sektorn.

Annons

"Vi ser också en uppgång i USA och Europa men nedåtriskerna för svensk tjänstesektor är fortsatt utmanande i och med hushållens krympande köpkraft och ett minskat bostadsbyggande", skriver Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar i en kommentar.

Lyftet för tjänstesektorn innebär att kompositindex, där även tillverkningsindustrin ingår, stiger till 49,1 i april, upp från 48,7 i mars.

"Det är andra månaden i rad som indexet ökade men fortfarande är utanför tillväxtzonen och som innebär att aktivitetsnivån i näringslivet fortsätter att sjunka, om än i en avtagande takt", skriver Swedbank.

Under förmiddagen redovisades även S&P Globals inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen, som steg till 56,2 i april, upp från 55 i mars. Nivån är därmed på den högsta sedan april 2022 efter fyra månaders uppgång.

Även för Storbritannien lyfter aktiviteten i tjänstesektorn, enligt ett index som stiger till 55,9 i april, upp från 52,9 i mars.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons