Annons
Nyheter

Brännskadad av värmedyna under förlossning

Vård • Publicerad 8 maj 2020
Efter fyra dagar blev kvinnan utskriven men hon behövde lägga om såret flera gånger på återbesök. Arkivbild.
Efter fyra dagar blev kvinnan utskriven men hon behövde lägga om såret flera gånger på återbesök. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

En kvinna som skulle föda på Östra sjukhuset i Göteborg fick en värmedyna under svankryggen för att lindra smärtan. Tre timmar senare började det bränna på kvinnans högra skinka och det visade sig att hon drabbats av andra gradens brännskador, skriver Göteborgs-Posten.

Händelsen inträffade i oktober förra året och har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

Värmedynan är en så kallad medicinskteknisk produkt som aktiveras med ett knapptryck och då stiger till 54 graders värme för att sedan placeras i ett skyddsfodral.

Kvinnan var frisk och hade fött barn tidigare. Hon har efter händelsen behövt plastikkirurgi och påverkats mycket negativt, enligt anmälan.

– Kvinnan reagerade inte själv över att dynan var för varm så vi vet inte vad riktigt vad som hände i det här fallet, säger Jerker Isacson, chefläkare på Sahlgrenska, till GP.

Sjukhuset har nu beslutat att inga patienter längre får ligga på värmedynan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons