Annons
Nyheter

Branschen redan van att minska trängseln

Serveringsställen måste från och med onsdagen införa åtgärder för att minska risken för trängsel. Förvärras smittspridningen kan vaccinpass bli aktuella också på restauranger, meddelar regeringen.
Coronaviruset • Publicerad 7 december 2021
Dags för restaurangerna att skärpa åtgärderna igen. Arkivbild.
Dags för restaurangerna att skärpa åtgärderna igen. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

– Jag har full förståelse för att man behöver vidta åtgärder, men det är bra att man gör det i olika steg, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita, branschorganisation för besöksnäringen.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta åtgärder för serveringsställen från och med onsdagen.

Annons

– Det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff.

"Blivit vana"

Det blir en snabb omställning för krogarna, men den är fullt möjlig, tror Jonas Siljhammar.

– Ja, jag är säker på att det är möjligt att göra det. Vi har blivit vana vid att vidta åtgärder mot trängsel, men det kan finnas enskilda där det är svårt. Jag är säker på att restaurangerna kommer att göra allt de kan för att följa det här.

Regeringen kommer att införa nya smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.

Skapade oro

I steg två ingår att vaccinpass kan införas även på restauranger och gym. Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

– När vaccinpassen infördes på offentliga tillställningar och för allmänna sammankomster skapade det en del oro så vi fick många avbokningar för större grupper. Då tappar man både intäkter och står med kostnader för personal bland annat, säger Jonas Siljhammar.

TT: Hur ser du på de ekonomiska stödåtgärderna som restauranger kan ta del av?

– Omställningsstödet borde gälla retroaktivt minst från den 1 december, säger Siljhammar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons