Annons
Nyheter

Brasilien varnar för svår torka i Amazonas

Brasilien • Publicerad 26 september 2023
Två personer försöker ta sig fram i en kanot på floden Rio Negro i Manaus. Arkivbild.
Två personer försöker ta sig fram i en kanot på floden Rio Negro i Manaus. Arkivbild.Foto: Bruno Kelly/AP/TT

Amazonas hotas av svår torka, som riskerar att drabba en halv miljon människor. Den varningen utfärdar myndigheter i brasilianska delstaten Amazonas, som har utlyst nödläge.

För många invånare i regnskogen är vattnet den stora farleden. Nu hotar torkan Amazonasfloden och dess bifloder, som inte går att färdas på överallt.

Annons

I 15 kommuner har nödläge utlysts, och ytterligare 40 står beredda att utlysa liknande tillstånd. Guvernören Wilson Lima har träffat president Lula da Silva för att be om federalt stöd, utöver den hjälpinsats på motsvarande 220 miljoner kronor delstaten bidragit med.

Hamnmyndigheten i delstatens huvudstad Manaus rapporterar om vattennivåer på knappt 17 meter, att jämföras med drygt 23 meter motsvarande tid i fjol. Nivåerna närmar sig därmed de lägsta som uppmätts, 13,6 meter i oktober 2010.

Bakgrunden till årets torka hittar man i väderfenomenet El Niño, som orsakar högre temperaturer och hindrar bildandet av regnmoln. Torkan riskerar därför att hålla i sig och bli än värre, varnar myndigheterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons