Annons
Nyheter

Bredband inte för alla

Förväntan var stor och besvikelsen hos några likaså. När nu äntligen Tingsryds kommuns satsning på bredband drog i gång på allvar i fredags upptäckte ändå många kommunbor att de fortfarande inte får vara med.
Nyheter • Publicerad 6 april 2004

Det nya bredbandsnätet når 79 procent av hushållen och 87 procent av företagen.

De 21 procent av kommuninvånarna som ligger utanför är förstås besvikna. Tingsryds kommuns IT-chef Jan Larsson säger dock att självklart är målsättningen att alla så småningom ska få tillgång till bredband.

Annons

- Så fort det finns nya tekniska möjligheter och så fort det finns ekonomiska resurser, säger han.

Något som enligt honom är uteslutet är att lägga fram fiber-kabel ut till de telestationerna som alltså i dagsläget inte är ihopkopplade med bredbands-

nätet. Det skulle bli alltför dyrt. I stället väntar man på ekonomsikt bättre alternativ.

Annan teknik

- Vi måste hitta en annan teknik än fiberkabel för att kunna koppla in återstående telestationer.

Jan Larsson tänker då på två möjliga vägar. Nämligen att antingen koppla ihop återstående telestationer med bredbandsnätet via radiolänk eller att skicka ut bredbandssignaler via ett radiosystem direkt till hushållen ute i glesbygden.

- Jag räknar med att den nya tekniken är tillgänglig under år 2005, säger Jan Larsson och markerar att man också måste hitta pengar till en finansiering.

Nya miljoner

Just i går har faktiskt ytterligare statliga pengar för IT-satsningar kommit fram.

Men Post- och telestyrelsen har valt att göra storstäderna glada i stället för små glesbygdskommuner. Av de 500 miljoner kronorna som nu ska investeras i en ytterligare utbyggnad av bredbandsförbindelser har merparten hamnat i storstäder.

Annons

Till Kronobergs län har Post- och Telestyrelsen skickat enbart 12,7 miljoner kronor som nu alltså ska fördelas på länets åtta kommuner.

- Tingsryds kommun är en utpräglad glesbygdskommun med en stor andel av sin befolkning utanför orterna. Vår täckningsgrad till hushållen är också låg jämfört med övriga kommuner. Det är kanske på Tingsryds kommun länsstyrelsen ska satsa de pengar som nu har kommit, säger Jan Larsson och lovar att argumentera livligt för detta.

Han framhåller dock att det just nu inte finns ytterligare penninganslag budgeterade för en fortsatt utbyggnad av bredband.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons