Annons
Nyheter

Brexitförhandling pausas – ledare i samtal

Medan klockan stadigt tickar mot nyår har brexitförhandlingarna pausats. Frågan är om ett telefonsamtal mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen senare i dag kan lösa knutarna?
Brexit • Publicerad 5 december 2020
Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild
Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. ArkivbildFoto: Matt Dunham/AP/TT

Den 1 januari 2021 löper Storbritanniens nuvarande övergångsregler ut. Om ingen uppgörelse om framtida samarbetsregler kan nås väntar drastiska förändringar om allt från tullar till fiskekvoter från den 1 januari 2021.

På fredagskvällen kom beskedet att förhandlingarna pausats.

Annons

"Vi var i dag eniga om att förutsättningarna för ett avtal ännu inte finns, på grund av betydande meningsskiljaktigheter", skrev EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motpart David Frost i ett gemensamt uttalande på Twitter.

Boris Johnson och Ursula von der Leyen ska hålla ett telefonmöte under lördagen. Enligt flera medier är det inplanerat till sent på eftermiddagen.

På lördagen vill Barnier inte inte uttala sig om chanserna till ett genombrott i förhandlingarna, före hemresan till Bryssel.

– Vi håller oss lugna, som vanligt, och vi får se om det fortfarande finns en utväg, säger han enligt Reuters när han kliver på tåget i London.

Fisket pekas ut som en av de största återstående stötestenarna, där striden gäller i vilken utsträckning EU ska få rätt till fiske i brittiska vatten. Regler för subventioner till företag och hur dispyter om avtalet ska lösas är andra tvisteämnen, enligt Reuters.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons