Annons
Nyheter

Brist på influensavaccin – vårdpersonal får vänta

Det råder redan brist på vaccin mot årets säsongsinfluensa på flera håll i landet – vilket leder till skärpta prioriteringar av de grupper som får tillgång till vaccinet.
Hälsa • Publicerad 13 november 2020
Det råder brist på influensavaccin bland flera av landets regioner. Arkivbild.
Det råder brist på influensavaccin bland flera av landets regioner. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad, NTB/TT

Mitt under pågående coronapandemi drog årets influensavaccinationer i gång i början av november – och i år har efterfrågan på vaccin varit ovanligt stor. Folkhälsomyndigheten aviserade därför inför starten att endast riskgrupper och personal inom vård och omsorg som arbetar nära personer i riskgrupp skulle få tillgång till vaccinet i en första omgång, medan övriga delar av befolkningen skulle få ge sig till tåls till december.

Men trots att fler doser än vanligt köptes in inför årets omgång larmar nu flera av landets regioner om att vaccinet börjar sina – bara en dryg vecka efter att vaccinationerna inletts.

Annons

Enligt Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid smittskyddsenheten i Region Uppsala, är vaccinläget oroande.

– Jag är orolig över att vi ska hamna i en bristsituation. Vi har några stora privata vaccinatörer som beställt mycket vaccin och där finns troligtvis ganska mycket kvar, men inom den regionala vården kan det bli svårt.

"Jättesug efter vaccinationer"

Johan Hedlund säger att man inom Region Uppsala under många år arbetat hårt med att få regionens vårdpersonal att vaccinera sig mot säsongsinfluensan – ett arbete som riskerar att raseras om vaccinet skulle ta slut.

– I år har det blivit ett jättesug efter vaccinationer efter att alla kommuner har fått kalla fötter efter att ha sett covid-läget på äldreboendena – och det hade vi inte en aning om när vi beslutade om hur mycket vaccin som skulle avropas i vintras. Och nu finns det absolut en risk att just vårdpersonalen nedprioriteras.

Västra Götaland är en av de regioner som hittills larmat om brist på influensavaccin. Här har vaccinet tagit slut på lagret, vilket lett till att man nu pausar vaccineringen av vårdpersonal, enligt Gunilla Ockborn, regionens biträdande smittskyddsläkare.

– Det fanns misstankar redan före sommaren att det skulle behövas en prioritering och i kampanjen prioriterades vaccination av riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Nu när intresset har varit så stort, dels från riskgrupper, dels bland personal inom vården, har det uppstått en brist, säger hon och fortsätter:

– Därför har vi sagt till våra enheter att de måste prioritera de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka – och avvakta med vaccination till vårdpersonal.

"Hårdare prioriteringar"

Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, håller med om att situationen leder till hårdare prioriteringar av de grupper som får tillgång till årets influensavaccin.

– Det man redan nu ser är att det finns en risk för att det blir brist på vaccin i vissa regioner och då prioriterar man ännu hårdare i dessa regioner. Då blir det riskgrupperna som vaccineras i första hand, medan personal inom vård och omsorg nedprioriteras.

Enligt Mia Brytting sköter varje region sin egen upphandling, men i år genomfördes också ett extra inköp av influensavaccin av regionerna i samverkan, en upphandling som hanterades av SKL Kommentus, ägt av Sveriges Kommuner och Regioner.

Annons

– Det är olyckligt om det är så att vaccinet riskerar att ta slut så att inte riskgrupperna hinner bli vaccinerade, säger hon.

Fakta: Årets vaccination mot säsongsinfluensan

Folkhälsomyndigheten aviserade i oktober att årets vaccinationer delats upp i två omgångar.

Personer som tillhör en riskgrupp och vårdpersonal rekommenderades att vaccinera sig i den första omgången, som inleddes i början av november – medan övriga befolkningen skulle få vänta till en andra omgång i december.

På grund av vaccinbrist har Västra Götaland, Gävleborg och Blekinge en dryg vecka efter att vaccinationerna inleddes beslutat att begränsa dem till äldre personer och till personer i riskgrupp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons