Annons
Nyheter

Brist på poliser trots nyanställningar

Var fjärde polis har inte fått förstärkning trots att de befunnit sig i kritiska situationer och fler uppger att arbetsbelastningen varit hög det senaste året. Det visar en ny mätning från Polisförbundet.
Arbete • Publicerad 7 juni 2022
Polisförbundet mätning visar: Fler poliser behövs. Arkivbild.
Polisförbundet mätning visar: Fler poliser behövs. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisbristen är fortfarande stor trots att flera nyanställningar gjorts och poliskåren är större än någonsin.

Enligt Polisförbundets mätning upplever drygt varannan polis att arbetsbelastningen ökat och att det har en negativ påverkan på polisernas psykosociala arbetsmiljö. Över 70 procent uppger även att det väcker en känsla av otillräcklighet när det sällan eller aldrig finns nog med personal på avdelningen.

Annons

"Jag känner en oro över den press som polisbristen sätter på svensk polis. Många sliter hårt och arbetar övertid men upplever ändå att de inte räcker till. Dessutom känner man att man inte är rätt värderad för det arbete man genomför", skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

För få poliser

Antalet poliser är i dag 205 per 100 000 invånare och målet är att ha 216 till utgången av 2024. Det är samma nivå som år 2010, uppger Polisförbundet på sin hemsida.

"För att komma tillrätta med polisbristen och polisernas höga arbetsbelastning måste vi se fortsatta satsningar på polislönerna, fler poliser och att vi får poliser med en gedigen utbildning. Dessutom måste tiden för administration minimeras så att den polisiära kompetensen används där den verkligen behövs", konstaterar Lena Nitz.

"Det är oroväckande"

Bristen på personal kan sätta poliserna i riskfyllda situationer. Nästan var fjärde polis uppger att de har varit tvungna att klara sig själva i kritiska situationer utan tillgång till förstärkning.

Den vanligaste situationen är när polisen ingått i en patrull och andra patruller varit för långt bort eller på andra uppdrag.

– Det är oroväckande. Det säger lite om den situation vi befinner oss i, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons