Annons
Nyheter

Bristande kontroll av bälten på skolbussar.

Barnens bälten kontrolleras inte. Bilprovningen har inte tid.
Kommunen lägger ansvaret på Länstrafiken.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

Vägverket har gjort en kontrollplan som Svensk Bilprovning ska gå efter vid besiktning av bussar. Enligt den ska bälten kontrolleras om de som finns på utsatta platser som saknar framförvarande skydd, som ett ryggstöd. Det innebär att alla bälten i skolbussar inte kontrolleras.

- Enligt Vägverket ska vi kolla bälten på utsatta platser. På övriga platser gör vi stickprov, säger Patrick Jonsson på Bilprovningen i Växjö.

Annons

Tiden räcker inte till att kontrollera alla bälten enligt Patrick Jonsson samtidigt som han anser att kontrollen är lika viktig i buss som i bil.

Växjö kommun har gjort en upphandling med Länstrafiken att de ska sköta skolbusstrafiken i kommunen.

- När det gäller säkerheten och kontrollen så har Länstrafiken ansvaret och vi förutsätter att de sköter det, säger Ricky Bucquoy på kommunen.

- Vi har lovat kommunen att skolbussar med max 25 platser ska ha bälten på samtliga platser, säger Arne Johansson, trafikplanerare på Länstrafiken.

Men även större bussar utan bälten används i skolbusstrafik. Anledningen är främst att de är för gamla för att bälten ska kunna monteras.

-Men det är en nyhet för mig att inte alla bälten kollas av besiktningen, säger Arne Johansson och tillägger att regler om bälten är så nya att alla bussar inte varit på besiktning.

Lillian Andersson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons