Annons

Britter riskerar dödsstraff i Donetsk

Två brittiska män som har stridit i Ukraina riskerar dödsstraff i den Rysslandssponsrade utbrytarregionen i Donetsk.
Ukraina • Publicerad 8 juni 2022
Den här bilden, som sägs visa ukrainska soldater som har tagits till fånga, distribuerades av Rysslands försvarsdepartement i maj efter att de ryska styrkorna hade tagit full kontroll över Mariupol. Arkivbild.
Den här bilden, som sägs visa ukrainska soldater som har tagits till fånga, distribuerades av Rysslands försvarsdepartement i maj efter att de ryska styrkorna hade tagit full kontroll över Mariupol. Arkivbild.Foto: Rysslands försvarsdepartement via AP/TT

De två männen, som är 28 respektive 48 år gamla, anklagas bland annat för att ha varit legosoldater och för att ha tränats i syfte att begå vad separatistdomstolen kallar terrorbrott. För det kan de dömas till döden.

Bägge männen deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Deras familjer säger till brittiska medier att de varken är lego- eller frivilligsoldater utan soldater i Ukrainas armé sedan en längre tid tillbaka. I bilder som spridits i ryska propagandakanaler syns de två männen sitta bakom galler i rätten, tillsammans med en marockansk man som också tillfångatagits.

Annons

Den så kallade folkrepubliken Donetsk utropades med ryskt stöd i samband med att konflikten i östra Ukraina tog fart 2014.

Obekräftade uppgifter i ryska statsmedier gör gällande att fler än 1 000 ukrainska soldater från krigshärjade Mariupol har förts till Ryssland. I måndags sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att fler än 2 500 ukrainska krigsfångar hade förts till ryskkontrollerade områden inom landet. Det är oklart om de talar om samma fångar.

Ukraina har hittills i kriget dömt tre ryska soldater till fängelse för krigsbrott.

Ukraina och Ryssland förhandlar och genomför byten av såväl levande som döda soldater. I helgen meddelade Ukraina att de hade utväxlat kvarlevor av 160 soldater från vardera sida som hade dödats i striderna om Mariupol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons