Annons
Nyheter

Bröstimplantat gör att hjärtsjukdom kan missas

Hälsa • Publicerad 1 juni 2022
Bröstimplantat kan störa undersökningar av hjärtat. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bröstimplantat kan störa flera olika typer av hjärtundersökningar vilket gör det svårare att hitta hjärtsjukdomar som hjärtsvikt, blåsljud och klaffel. Det gäller bland annat undersökningar som EKG och magnetröntgen av hjärtat.

I studier har man sett att implantat vid EKG kan förskjuta elektrodernas placeringar på bröstkorgen och ge ett missvisande resultat. Oftast vet varken patienten eller läkaren att bröstproteser kan försvåra hjärtdiagnostik, skriver Läkartidningen.

Annons

Läkare vill nu att alla kvinnor som får implantat informeras om att det kan försvåra diagnosen av hjärtsjukdomar.

Enligt det Nationella kvalitetsregistret för bröstimplantat (BRIMP) har 1 824 patienter fått bröst­implantat i samband med bröstcanceroperation mellan 2014 och 2019. Under samma period har drygt 15 500 patienter har fått implantat av kosmetiska skäl. Personer som genomgår bröstkirurgi med implantat bör få information om vilka konsekvenser ett implantat kan få för framtida utredning av misstänkt hjärtsjukdom, skriver Läkartidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons