Annons
Nyheter

Buffett hoppar av flyget: "Mitt misstag"

Investmentbolaget Berkshire Hathaway har sålt hela sitt innehav i de fyra största amerikanska flygbolagen.
Coronaviruset har bidragit till nedgångar på svindlande 500 miljarder kronor för "oraklet från Omaha".
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2020
Den i dag 89-årige Warren Buffett, en av världens allra rikaste män, i samband med fjolårets årsstämma för Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska.
Den i dag 89-årige Warren Buffett, en av världens allra rikaste män, i samband med fjolårets årsstämma för Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska.Foto: Nati Harnik/AP/TT

Jättekonglomeratet Berkshire Hathaway var en av de största ägarna i samtliga berörda flygbolag, och beslutet att sälja av aktierna kom efter det att framtidsutsikterna för bolagen har ändrats under coronapandemin, uppger grundaren, vd:n och huvudägaren Warren Buffett, en av världens mest omtalade investerare.

– Flygbranschen är förändrad i grunden, säger den 89-årige Buffett på företagets årsstämma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Berkshire Hathaway hade vid årsskiftet mellan 9 och 11 procent av aktierna i vart och ett av bolagen Delta, American, Southwest och United. De placeringarna gjordes för bara några år sedan – 2016 meddelades att Berkshire Hathaway börjat investera i flyget, efter att tidigare ha undvikit branschen.

"Satsa aldrig mot USA"

Buffett, en av världens rikaste män, sade att hans bolag hade investerat mellan 7 och 8 miljarder dollar i flygbolagen, men nu sålt av innehavet med förlust.

– Vi fick inte ut i närheten av 7 eller 8 miljarder och det är mitt misstag. Det är jag som tog det beslutet.

Om tilltron på flyget har försvunnit, har Buffett inte tappat tron på USA, som han säger kommer studsa tillbaka.

– Vi har stått inför tuffare tider och den amerikanska magin har alltid överlevt och kommer göra så även nu, säger han och lägger till:

– Satsa aldrig mot USA.

Minus 500 miljarder

Berkshire Hathaway redovisar i sin kvartalsrapport en nettoförlust på svindlande 49,75 miljarder dollar, motsvarande nära 500 miljarder kronor. Motsvarande period i fjol gick bolaget med vinst på nära 22 miljarder dollar.

Men dessa siffror inkluderar även orealiserade aktieupp- och nedgångar, och har enligt Reuters avfärdats av Buffett som meningslös formalia.

Rörelseresultatet, där sådana svängningar inte räknas in, steg för kvartalet steg med 6 procent till 5,87 miljarder dollar. Det är alltså enligt Buffett en bättre bild av hur bolaget har presterat.

Berkshire Hathaways årsstämma lockar normalt tusentals aktieägare, men hölls i år digitalt från företagets huvudkontor i Omaha, Nebraska.

Noterbart var enligt analytiker att Buffetts affärspartner sedan mitten av 1900-talet, nu 96-årige Charlie Munger, inte deltog i videokonferensen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons