Annons
Nyheter

Busschauffören pekas ut av haverikommissionen

Enligt haverikommissionen var det sannolikt busschauffören som orsakade den svåra bussolyckan utanför Sveg för snart ett år sedan, då tre elever från Skene i Västergötland omkom.
Sveg • Publicerad 8 mars 2018

Statens haverikommission har nu publicerat sin slutrapport om olyckan. Enligt den fanns inga brister på vägbanan eller bussen. Däremot var föraren troligtvis "påverkad av trötthet på en nivå som innebar stor risk för insomning", skriver haverikommissionen i ett pressmeddelande.

Vägsträckan där olyckan inträffade är en tvåfältsväg med smal vägren och branta slänter, vilket medför stor risk för att en buss ska välta, konstaterar kommissionen. Sättet som bussen kört av vägen på är också typiskt för olyckor som orsakats av en förare med nedsatt vaksamhet.

Annons

Den direkta orsaken till avkörningen är inte klarlagd. Det går inte heller att dra slutsatsen att busschauffören faktiskt somnat. Däremot anser kommissionen att föraren sannolikt "haft en kraftigt nedsatt vaksamhet", åtminstone tillfälligt.

Busschauffören är sedan tidigare skäligen misstänkt för vållande till annans död. Förundersökningen håller på att kompletteras efter det att både åklagaren Mikael Bäckström och försvararen gått igenom den.

– Jag har gett direktiv till polisen att komplettera utredningen i vissa avseenden. Det är saker som behöver förtydligas, kompletteras och förbättras, sade Bäckström till TT i måndags.

– Så snart det är färdigt kommer vi gå igenom utredningen och ge beslut i åtalsfrågan.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons