Annons
Nyheter

Butikschefer avstängda efter kritiken

Flera chefer på en Hemköpsbutik norr om Stockholm stängs av sedan en medarbetare pressats att gå till jobbet efter en våldtäkt.
Samhälle • Publicerad 16 december 2020
Kvinnan utsattes för en utdragen våldtäkt. Men hennes chef i Hemköpsbutiken pressade henne att komma till jobbet redan nästa dag. Arkivbild.
Kvinnan utsattes för en utdragen våldtäkt. Men hennes chef i Hemköpsbutiken pressade henne att komma till jobbet redan nästa dag. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

"En utredning tillsätts nu och berörda chefer är tagna ur tjänst. Utredningen ska ge en bild över vad som hänt, se över all dokumentation och intervjuer genomförs. Vi kan så här i uppstarten inte säga hur lång tid det tar", skriver Hemköps presschef Elin Jarl via mejl till tidningen Handelsnytt.

Det var i januari förra året som kvinnan blev utsatt för en våldtäkt. På jobbet blev hon dock misstrodd och ifrågasatt. Redan samma dag som våldtäkten skriver hennes närmaste chef i ett sms att hon borde komma till jobbet och att "det blir inte bättre av att vara hemma".

Annons

När hon efter sjukskrivningen fortfarande mådde dåligt och ofta behövde sjukanmäla sig blev hon kallad till företagshälsan och tvingades lämna ett drogtest, enligt Handelsnytt.

"Den bild medarbetaren ger av situationen är helt emot våra värderingar, vi avvaktar nu utredningen för att se hur vi går vidare", skriver Elin Jarl, som tillägger att Hemköp "för dialog" med kvinnan och erbjuder henne stöd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons