Annons
Nyheter

Byggplaner i Växjö i baklås

Planerna på att bygga 72 lägenheter och 4 000 kvadratmeter butiksyta vid Willys stormarknad på Teleborg i Växjö har gått i baklås.
Eftersom en majoritet i Växjös byggnadsnämnd säger nej till detaljplanen kan 150-miljonersprojektet i slutänden avgöras i kommunfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2006
Grafik över byggplanerna vid kvarteret Pålaträdan. Klicka på bilden för att se den större.
Grafik över byggplanerna vid kvarteret Pålaträdan. Klicka på bilden för att se den större.Foto: 

- Det är märkligt att man vill ändra i en detaljplan som har arbetats fram under flera år. Dessutom är den sökande helt enkelt inte intresserad av något annat alternativ. Därför kommer det gällande planförslaget att läggas fram på nytt, säger Tony Lundstedt (s), ordförande i Växjös byggnadsnämnd, som tillsammans med miljöpartiet och folkpartiet står bakom förslaget till detaljplan.

Det var på nämndens möte strax före jul som en majoritet bestående av vänsterpartiet, centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna röstade igenom en förändring av detaljplanen som innebär att butiksfastigheterna flyttas mot Teleborgsvägen medan bostäderna placeras bakom.

Annons

Olycksrisker

- Det här är synpunkter som vi har fört fram under hela arbetet med detaljplanen. Vi ser klart ökade olycksrisker med att bilarna ska köra in till området från Teleborgsvägen, vilket innebär att man då korsar gång- och cykelbanan. Vi tror också att de boende får en bättre miljö om lägenheterna placeras längre in på området, säger Mikael Karlsson, v-ledamot i byggnadsnämnden.

Samma förslag

Men enligt Peter Rydell, chef för Växjös stadsbyggnadskontor, är ingenting förändrat i den detaljplan som nämnden ska ta ställning till på sitt möte den 1 februari.

- Även om byggnadsnämnden ville att vi skulle arbeta om detaljplanen har vi inte gjort detta. Om nämnden på nytt säger nej går man emot kommunstyrelsen. Då blir det ett ärende för kommunfullmäktige, säger Peter Rydell.

Fördröjs

Johnny Erlandsson, vd i fastighetsbolaget Famera som äger det aktuella området, vill i nuläget inte kommentera utvecklingen av projektet.

I februari 2005 hoppades han på byggstart för bostadsdelen under hösten.

Eftersom mycket tyder på att en majoritet inom byggnadsnämnden på nytt säger nej till detaljplanen kan det dröja till mitten av mars innan Växjös kommunfullmäktige tar ett defintivt beslut.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons