Annons
Nyheter

Lööf: Gängvåldet lika stort hot som Putin

Regeringen måste kalla in alla riksdagens partier till samtal för att knäcka gängen, säger C-ledaren Annie Lööf.
Politik • Publicerad 2 juni 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar under Järvaveckan.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar under Järvaveckan.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Centerpartiets ledare Annie Lööf med Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman efter Lööfs tal på Järvaveckan.
Centerpartiets ledare Annie Lööf med Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman efter Lööfs tal på Järvaveckan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Talet på Järvaveckan hölls på ett regntungt Spånga IP. Det var fyllt av allvar men också hopp om att saker kan bli bättre bara man samarbetar och vidtar åtgärder.

– Vi behöver konkreta reformer för förändring. Så jag föreslår att regeringen kallar in partierna till akuta samtal för att helt enkelt öka tryggheten, det är vägen framåt, säger Annie Lööf.

Annons

– Vi måste lägga prestigen åt sidan.

Misstroende

Hon kommer med utspelet samtidigt som Sverigedemokraterna står i begrepp att rikta en misstroendeförklaring mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Centerledaren säger att hon är lite allergisk mot alla hot om misstroende som kommit på senare tid.

– Det som krävs för att öka tryggheten handlar om att vi genomför förslag för att knäcka gängkriminaliteten, mota mäns våld mot kvinnor och hedersbrott. Det hjälps inte med en misstroendeförklaring i riksdagen.

Hon menar att inte bara regeringen har misslyckats utan alla politiska partier – såväl socialdemokrater som moderater. Man har inte klarat av att slå sönder gängen och ge svenskt rättsväsende de verktyg och resurser som behövs.

– Sanningen är att det dödliga våldet, den organiserade brottsligheten i Sverige, är ett lika stort hot mot vårt öppna samhälle och vår frihet som Vladimir Putin.

Vittnesskydd

Centerpartiet vill förstärka vittnesskyddet och skärpa straffen för den som ger sig på ett vittne.

Man vill också göra det enklare att upptäcka, utreda och förebygga brott kopplade till gängmiljöer.

– Mitt besked till er i dag är att Centerpartiet står redo, varje dag, varje minut, för att tillsammans med dem som verkligen menar allvar stoppa våldet.

Centerledaren lyfte också arbetet med att motverka hedersförtryck och hon vill se straffskärpningar, utökad användning av fotboja vid kontaktförbud, och kriminalisering av så kallat kontrollerande beteende.

Jobb i vården

Annons

Vidare handlade talet om att fler utrikesfödda kvinnor behöver göra inträde på arbetsmarknaden och Centerpartiet hade tre förslag att presentera.

Det ska bli enklare än i dag att kombinera SFI och yrkesutbildning inom vårdyrkena för att kunna "lära sig svenska på jobbet". Centerpartiet vill se att man ska kunna ha till exempel enbart språkpraktik på en vårdcentral, akutmottagning eller ett omsorgsboende.

Man vill satsa på en ny vårdroll, serviceassistenter. De ska kunna avlasta undersköterskor och sjuksköterskor med enklare uppgifter. Successivt ska man kunna gå vidare till andra uppgifter.

Det tredje är att C vill satsa 50 miljoner kronor, via Tillväxtverket, för att stötta utrikesfödda kvinnor att söka sig till vården och omsorgen.

– Vi ser ett stort behov av att få fler händer i vården. Det är ett rejält samhällsproblem med undersköterskor- och sjuksköterskor som går på knäna. Och arbetslösheten bland utrikesfödda kvinnor är skyhög och vi behöver sänka trösklarna för dem att komma ut i samhället och lära sig språket på jobbet, säger Annie Lööf.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons