Annons
Nyheter

Cancerstiftelsen har bekostat kylmössor

Med hjälp av kylmössor kan patienter som får cytostatikabehandling behålla sitt hår.
Och apparaten som finns på Växjö lasaretts cytostatikamottagning har bekostats av cancerstiftelsen i Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 14 april 2004
Värdefull hjälp. Sjuksköterskan Lise-Lotte Axelsson förklarar att många patienter behöver använda kylmössor i samband med cytostatikabehandlingen. Apparaten i Växjö räcker inte för att klara hela behovet. Foto: PER SANDEBÄCK
Värdefull hjälp. Sjuksköterskan Lise-Lotte Axelsson förklarar att många patienter behöver använda kylmössor i samband med cytostatikabehandlingen. Apparaten i Växjö räcker inte för att klara hela behovet. Foto: PER SANDEBÄCKFoto: 

- Tidigare hade vi en enklare variant med kalla mössor som vi hämtade från frysar, berättar sjuksköterskan Lise-Lotte Axelsson.

Att kyla ned skalpen vid cytostatikabehandling är en beprövad metod som till viss del används inom cancersjukvården. Dock inte på alla cancerkliniker.

Annons

Kylmössan, som håller sex till åtta plusgrader, läggs på skallen och patienten använder den före, under och efter behandling.

Engelsk modell

En del använder mössan upp till fem timmar. På så sätt förhindras håravfall.

På Växjö lasarett används en engelsk modell som från början har konstruerats av en ölbryggare. Mannen som uppfann apparaten hade en hustru som hade drabbats av cancer och undrade om det verkligen inte fanns någon lösning att med hjälp av ett kylsystem, som vid ölbryggning, hålla huvudet kallt under cytostatikabehandling.

Cirkulerande vätska

En tämligen enkel apparat togs fram som visade sig ha god effekt.

Mössan innehåller en vätska som cirkulerar och kylan blir konstant.

- För många är det väldigt viktigt att kunna behålla sitt hår, att slippa använda peruk. Man får ändå räkna med lite håravfall, håret blir försämrat efter cytostatika, säger Lise-Lotte Axelsson.

Mössan behöver inte användas vid all cytostatikabehandling, eftersom inte alla behandlingar leder till håravfall.Utnyttjas maximalt

Apparaten på cytostatikamottagningen utnyttjas maximalt och Lise-Lotte Axelsson förklarar att det skulle behövas ytterligare en till för att fylla behovet.

Annons

Men pengar saknas och en apparat kostar runt 200 000 kronor. Den förra betalades av cancerstiftelsen i Kronoberg.

- Budgetläget är ansträngt och kliniken verkar inte kunna bekosta en i dagsläget.

Hur patienterna upplever mössan är olika. Agneta Klintberg, som fick behandling för två år sedan, hade i början mycket besvär av kylan.

Kan inte tänka sig peruk

- Jag kopplade ihop kylan med cytostatikabehandlingarna och mådde illa. Nu går det bättre, säger Agneta Klintberg, som inte kan tänka sig att skaffa peruk.

- Jag provade en gång, men det var hemskt.

I sängen bredvid ligger Marie-Louise Bengtsson

- Jag har aldrig upplevt det negativt. Det är kallt, men jag har värmedynor under mig för att inte bli så frusen. Jag har bara tappat lite hår, säger Marie-Louise Bengtsson, som har mössan på sig under två timmar när hon får behandling.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons