Annons
Nyheter

Cannabis nära legalisering i Tyskland

Tyskland går vidare med planerna på att legalisera cannabis. Målet är att ha ett förslag till lagstiftning klart senare i år.
Tyskland • Publicerad 13 juni 2022
Ett lagförslag om att legalisera försäljning av cannabis i Tyskland kan komma att läggas fram senare i år. Arkivbild.
Ett lagförslag om att legalisera försäljning av cannabis i Tyskland kan komma att läggas fram senare i år. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Hälsodepartementet meddelar på måndagen att man ska tillfråga över 200 experter från bland annat det medicinska och juridiska fältet samt relevanta myndigheter.

Förbundskansler Olaf Scholz regering – den så kallade "trafikljuskoalitionen" bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – ligger bakom ansträngningen att legalisera försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker.

Annons

Enligt planen ska effekterna av en eventuell legalisering utvärderas efter fyra år.

Hälsominister Karl Lauterbach sade i maj att ett förslag till lagstiftning kan tas fram under årets andra halva, efter att experterna rådfrågats.

Utfrågningarna drar igång i slutet av månaden.

"Likt många andra har jag arbetat i flera år för att Tyskland äntligen ska sätta stopp för kriminaliseringen av cannabisbrukare, för att övergå till en modern och hälsoorienterad cannabispolitik", säger Burkhard Blienert, ansvarig för narkotikafrågor i regeringen, i ett uttalande.

Debatten om cannabis går på högvarv i många länder med förslag om att avkriminalisera drogen för eget bruk.

Tidigare i juni blev det exempelvis lagligt att odla och inneha marijuana i Thailand. Bruket ska ske i medicinskt syfte och den thailändska regeringen säger sig vilja öka medvetenheten snarare än att straffa människor som använder den.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons