Annons
Nyheter

Carin Högstedt fick igenom uttalande mot prostitution

Är prostitution en del av fotbollen? Vänsterpartiet ställer frågan på sin spets i ett uttalande, där initiativtagaren Carin Högstedt fick hela kongressen med sig i en spontan aktion.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

- Jag föreslog det här uttalandet helt utanför dagordningen. Jag tyckte det var ett bra tillfälle att väcka frågan, säger Carin Högstedt, vänsterpartist från Växjö.

I uttalandet konstateras att sommarens fotbollsfest i Tyskland har en förnedrande baksida: "Med bestörtning har vi tagit del av planerna på att ge de manliga fotbollsentusiasterna möjlighet att köpa tjänster av sexuell karaktär. Enligt engelska tidningsartiklar beräknas minst 40 000 östeuropeiska kvinnor föras till Tyskland för detta ändamål".

Annons

Lagligt i Tyskland

Prostitution är lagligt i Tyskland, men det måste vara i fotbollens intresse att inte förknippas med prostitution, menar vänsterpartiet.

Vad tänker ni göra för att få stopp på kopplingen mellan prostitution och fotboll? Vänsterpartiet ställer frågan bland annat till Svenska Fotbollförbundet.

- Vi tänker inte göra mer än det vi redan gjort, nämligen att klart ta avstånd från prostitution i alla former, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i fotbollförbundet.

I sak har Lagrell ingen annan uppfattning än vänsterpartiet, men han tycker de kunde välja andra vägar.

- Vänsterpartiets riksdagsmän och EU-parlamentariker har betydligt större möjligheter än vi att påverka den tyska lagstiftningen.

Svenska Fotbollförbundet skickar alltså bollen direkt tillbaka till vänsterpartiet.

För Carin Högstedt var det betydelsefullt att få igenom sitt förslag till uttalande. Hon och övriga vänsterpartister i Växjö har lagt många motioner till kongressen, men inte alltid fått så stort gehör.

Carin Högstedt blev heller inte invald i partistyrelsen. Känns uttalandet som en revansch? Hon tvekar med svaret.

- Nja, men det känns bra. Jo, kanske det är en liten revansch!

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons