Annons
Nyheter

Besked om höjda pensioner skjuts upp

Om en knapp vecka klubbar riksdagen vårändringsbudgeten.
Men oenigheten är fortsatt stor om pensionerna.
Finansutskottet skjuter upp sitt ställningstagande till efter helgen.
Politik • Publicerad 9 juni 2022
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson utanför riksdagens finansutskott.
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson utanför riksdagens finansutskott.Foto: Marko Säävälä/TT

Strax innan utskottet skulle sätta ned foten på torsdagen begärde Centern mer tid för förhandlingar om höjda pensioner. Finansutskottets så kallade justering av vårändringsbudgeten görs nu i stället på måndag.

– Behövs det mer tid för att diskutera, är vi beredda att göra det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Annons

Regeringens förslag på höjda pensioner i vårändringsbudgeten stöds av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Högeroppositionen har lagt ett motförslag. Dessutom kom regeringen nyligen med ett kompromissförslag.

Centerns röster kan avgöra vilket av förslagen som vinner när riksdagen ska klubba vårändringsbudgeten på onsdag. Men C driver än så länge ett eget förslag, som de övriga partierna hittills sagt nej till.

Besked dröjer

Hur C ska rösta när det egna förslaget fallit i riksdagen är ännu oklart.

– Det vore inte speciellt strategiskt av mig att nu säga hur vi röstar om de andra partierna inte tar vår utsträckta hand, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Han hävdar att C-förslaget är det enda riktiga kompromissförslaget.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati har inget emot att skjuta upp finansutskottets justering.

– Om det är så att några ytterligare dagar hjälper Centerpartiet att fundera över sin situation, så har vi ingenting emot det, säger han.

Förhandlingarna kommer nu att fortsätta fram till måndag i den så kallade pensionsgruppen. I den gruppen är det tänkt att alla beslut som påverkar pensionssystemet ska förankras. Där ingår S, M, KD, L och C.

Olika förslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger till TT att han inte vet när eller om pensionsgruppen ska träffas.

– Det vet vi inte än, det beror på vad som händer inom partierna just nu. Vi får se om det blir några rörelser i partierna. Självklart vore det bra om vi hittar en gemensam lösning, säger han.

Annons

Det kompromissförslaget presenterades den 1 juni. Det innebär bland annat att garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 270 kronor vilket ger en ny garantinivå på 10 049 kronor för ensamstående. Idag ligger den på strax under 8 800 kronor.

I regeringens kompromissförslag ingår att en utredning tillsätts för att föreslå en så kallad gas i pensionssystemet, samt ett förslag om förstärkt jobbskatteavdrag för personer över 65 år.

Inte kunnat enas

Det förslaget är tänkt att gå högeroppositionen till mötes.

Men regeringen och högeroppositionen har hittills inte kunnat enas.

Regeringens ursprungsförslag och kompromissförslag innebär höjd pension för de sämst ställda pensionärerna från den 1 augusti. Högeroppositionens förslag innebär höjd pension från oktober. En annan skillnad är att höjningen ser olika ut för olika inkomstgrupper bland pensionärerna.

Om partierna inte kommer överens, så kommer regeringens ursprungliga förslag om ett garantitillägg ställas mot högeroppositionens förslag, eftersom regeringens kompromissförslag lagts i pensionsgruppen och inte i riksdagen.

Det förslaget ligger närmare Centerns förslag och skulle öka möjligheterna för C att rösta med regeringen, eftersom man har avvisat regeringens ursprungliga förslag.

– Nu ska vi se hur partierna ställer sig utifrån vad som har hänt under dagen så får vi se var vi landar, säger Ardalan Shekarabi.

Fakta: Striden om pensionsförslagen

Regeringens ursprungliga förslag, som förhandlats fram med V och MP, innehåller en ny skattefri förmån, ett garantitillägg, till de sämst ställda pensionärerna. Det ska ge 1 000 kronor mer i månaden på pensioner upp till 11 846 kronor i månaden. En miljon pensionärer bedöms få i genomsnitt mer än 750 kronor per månad. Den första utbetalningen är tänkt att komma i augusti.

Regeringens kompromissförslag innehåller inte det kritiserade garantitillägget, utan i stället en permanent höjning av garantipensionen från den 1 augusti. Höjningen sker med 1 270 kronor, vilket ger en ny garantinivå på 10 049 kronor för ensamstående.

Dessutom föreslår regeringen från årsskiftet ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i skattesänkning.

Regeringens kompromissbud uppges ge ungefär samma utfall i plånboken som ursprungsförslaget, med mest till dem med lägst pensioner.

Motförslaget från M, KD, SD och L består av tre delar. Från oktober höjs garantipensionen med 600 kronor per månad, för alla med en allmän pension under 14 000 kronor. Samtidigt höjs bostadstillägget med 350 kronor för ensamboende och 175 kronor för sammanboende.

Skatten på pension sänks för alla den 1 januari 2023. För de med en total pensionsinkomst över 14 000 kronor per månad blir sänkningen 200 kronor i månaden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons