Annons
Nyheter

Centern utesluter nämndemän illa kvickt

Efter en kort process utesluter Centerpartiet de två nämndemän som låg bakom den kritiserade domen i Solna tingsrätt.
En man friades för hustrumisshandel bland annat med skälet att han verkade komma från en ”bra familj”.
Brott • Publicerad 5 mars 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen. Centerledaren Annie Lööf kallade på Twitter skrivningarna i domen för "hårresande" och "förfärliga".

På måndagen kom ärendet upp i partistyrelsen. Beslutet blev att utesluta båda nämndemännen ur partiet med omedelbar verkan, berättar partisekreterare Michael Arthursson.

Annons

TT: Det måste ha varit en rekordsnabb uteslutningsprocess?

– Vi har inte haft så många uteslutningsprocesser i Centerpartiet men det har gått snabbt. Vi fick in begäran om uteslutning från båda kommunkretsarna och distriktet i Stockholms län. De här personerna har också fått möjlighet att föra fram sin sak.

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Redan när partiet inledde uteslutningsärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat. "Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen försvarar domen i Aftonbladet:

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Denna nämndeman har tidigare väckt uppmärksamhet med uttalanden om att hon vill anpassa svenska lagar för muslimer, exempelvis när det gäller skilsmässor och arvsrätt.

Annons

TT: Hur god koll har C på sina nämndemän ute i landet?

– Vi behöver uppenbarligen ha ännu bättre koll och vi kommer att ha en dialog med alla våra kommunkretsar i landet om hur vi ska få bättre rutiner för att utse personvalda, svarar Michael Arthursson som anser att partiet borde ha agerat tidigare.

– Det finns anledning för oss att vara självkritiska till varför hon har kunnat fortsätta representera Centerpartiet.

Lena Egelin, cheflagman i Solna tingsrätt, har inlett ett ärende om nämndemännens lämplighet.

– När jag läser domen och ser att man har värderat om man kommer från en fin familj eller inte – det är ingen bevisvärderingsfråga. Då vill jag höra med dem hur de tänker, sade hon till TT före Centerpartiets beslut om uteslutning.

Erika Nekham/TT
Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons