Annons
Nyheter

Chat GPT blir betaltjänst

Populära Chat GPT ska börja kosta pengar. Företaget bakom AI-tjänsten, Open AI, meddelar att de som vill ha snabba svar nu behöver betala.
Tech • Publicerad 3 februari 2023
Open AI, företaget bakom populära Chat GPT börjar ta betalt för tjänsten. Arkivbild.
Open AI, företaget bakom populära Chat GPT börjar ta betalt för tjänsten. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Chat GPT har på kort tid gått från relativt obskyr AI-tjänst till superpopulär textrobot. Företag och privatpersoner har använt tjänsten för att skapa allt från noveller till rapportsammanfattningar och filmmanus. Men med populariteten har det blivit allt svårare för användarna att få sig en stund med roboten.

Open AI:s lösning på problemet är att börja ta betalt för en plustjänst, för de som vill ha extra snabb tillgång till tjänsten även om många använder den samtidigt. 20 dollar i månaden får den chattsugne skaka fram. I ett första skede är betalversionen endast tillgänglig i USA, men Open AI säger sig bredda funktionen utanför de amerikanska gränserna "inom kort".

Annons

Exakt hur Open AI ska komma att tjäna pengar på AI-tjänster som Chat GPT har varit en spekulationsfråga i branschen ett tag. Open AI fick enligt rapporter ett investeringstillskott från Microsoft på 10 miljarder dollar tidigare i år. Hela verksamheten värderas till närmare 30 miljarder dollar.

Samtidigt har populariteten hos textroboten Chat GPT gjort att det dykt upp hyllningar, kopior och mer humorliknande kloner på marknaden. Bland annat Cat GPT som ställer sig den filosofiska frågan "vad skulle hända om Chat GPT var en katt". Svaret? Meow.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons