Annons
Nyheter

Chaufförer i Växjö gör egna riskbedömningar

Den enskilde busschauffören bedömer själv om han eller hon kan ingripa eller larma polis. Det anser Bo Wiberg på Connex angående en förare i Jönköping som varnades när han stoppade en misshandel.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Busschauffören i Jönköping fick en varning från sin arbetsgivare, Arriva, när han ingrep i och avbröt en rå misshandel. Enligt Arrivas hade han åsidosatt företagets säkerhetsregler. Han skulle ha larmat polisen via trafikledningen och inte lämnat bussen.

Förarens beslut

Annons

Bussbolaget Connex kör trafiken i Växjö. Bo Wiberg, trafikområdeschef för Småland, säger att de litar på sina förares sunda förnuft.

- Vi har inga bindande instruktioner hur personalen ska arbeta i liknade fall. Men vi uppmanar att inte ge sig in i en situation som medför risk för eget liv, förklarar Bo Wiberg som inte vill uttala sig om det speciella fallet i Jönköping.

Ingen uppsägning

Det måste vara den enskilde föraren som själv bedömer om han eller hon vill och kan ingripa vid exempelvis bråk.

- Det är graden på allvaret som får avgöra och vi tror att våra förare innehar både civilkurage och samtidigt kan avgöra om de bör tillkalla polis direkt eller inte, säger Bo Wiberg.

Regionchef Johan Eskengren på Arriva har senare förklarat att varningen gällde i två månader och eftersom tiden löpt ut är det ingen risk att chauffören sägs upp.

Lillian Andersson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons