Annons
Nyheter

Chilenska brev sprider hopp i coronatider

Personligt skrivna brev till främlingar inlagda på sjukhus. Det initiativet sprider hopp och glädje i Chile.
Chile • Publicerad 1 maj 2020
Sjukvårdsarbetare tar temperaturen på en man i Chiles huvudstad Santiago på torsdagen.
Sjukvårdsarbetare tar temperaturen på en man i Chiles huvudstad Santiago på torsdagen.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Över hela världen hålls patienter inlagda på sjukhus isolerade. Hur går det att hålla humöret uppe för dem som på grund av coronaviruset inte får träffa släkt och vänner?

Kanske med vanliga hederliga pappersbrev.

Annons

I Chile har ett initiativ till att skriva brev till patienter brevskrivarna inte känner blivit populärt.

Sjuksköterskan Laura Debesa från Santiago bad via sociala medier människor att skicka brev som alla skulle inledas med "Hej, hur mår du? Jag skriver till dig för att jag vill hålla dig sällskap".

Initiativet blev viralt och barn, äldre och många som själva sitter isolerade i sina hem har börjat skriva brev. Till och med chilenare som bor utomlands har skickat in brev.

– Gensvaret är fantastiskt och så stort, vi trodde aldrig att vi skulle få så många brev. Några patienter har legat länge på sjukhus och de ber om nya brev varje dag, säger Debesa, som hittills tagit emot över 1 700 brev.

– Alla har sina olika sätt att se på saker och ting. Vissa är inte troende men vill skicka positiv energi, andra tror på Gud, ytterligare andra tror på styrkan här på jorden. Det är så olika, det är underbart att se.

Drygt 16 000 personer har konstaterats smittade i Chile, 227 människor har avlidit i covid-19.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons