Annons
Nyheter

Cockern Pella showade glatt i USA

Cockerspanieln Pella åkte till USA, showade glatt på den stora internationella
utställningen och kom fyra. Stolta hunduppfödaren Magdalena Karlsson förverkligade en barndomsdröm.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006
- Jag är lik en cocker till sättet, det brukar mina kompisar säga. Oftast glad och pigg! säger Magdalena Karlsson.Foto: Lars-Göran Rydqvist
- Jag är lik en cocker till sättet, det brukar mina kompisar säga. Oftast glad och pigg! säger Magdalena Karlsson.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 
Skogen utanför Tolg är perfekt för långpromenader med den myllrande skocken. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Skogen utanför Tolg är perfekt för långpromenader med den myllrande skocken. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Magdalena Karlsson och de 30 hundarna bor i skogen utanför Tolg.

Läget är perfekt för långpromenader med den vimlande, myllrande knähöga skocken.

Annons

- Jag har hållit på med amerikansk cocker sedan 1980 och haft som dröm att få åka till USA och ställa ut en alldeles egenuppfödd hund.

- En fjärdeplacering är det bästa en svensk hund av den här rasen presterat, säger Magdalena Karlsson.

Världshändelse

För ett par veckor sedan åkte hon till Philadephia, till ett av de riktigt stora, internationella meetingen - ett sådant som i cocker-kretsar betraktas som något av världshändelser, enligt Magdalena själv. Hon utmanade de professionella hundförare hon läst om i facktidningar sedan barnsben.

- Amerikanerna tyckte inte jag var riktigt klok som åkte över Atlanten med en hund som bara tävlat en gång. Men Pella har ett sådant temperament och psyke att jag förstod att hon skulle klara det.

Pella är av småländsk stam och härstammar från en tik Magdalena Karlsson fick som 11-åring.

- Det började med en liten svart amerikanertik som hette Topsy. Alla mina hundar är i rakt nedstigande led släkte med henne. Nu är det tio, tolv generationer.

När de amerikanska proffsen fick se bilder på Magdalenas hundar, fritt springande på skogsvägarna, blev de förvånade. Hundarna smutsade ju ner sig och fick pinnar i den vackra utställningspälsen.

- Det är ovanligt i USA, där är det mer okej att ha djuren inlåsta. Men nu ska det i alla fall bli ett förbud mot svanskupering.

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons