Annons
Nyheter

Colombianska sjukhussängar blir likkistor

Colombia • Publicerad 9 maj 2020
Rodolfo Gómez (i mitten) demonstrerar hur hans kartongkonstruktion kan användas både som säng och som likkista.
Rodolfo Gómez (i mitten) demonstrerar hur hans kartongkonstruktion kan användas både som säng och som likkista.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Det colombianska företaget ABC Displays har ett nytänkande, om än morbitt, sätt att råda bot på bristen på materiel i coronakrisens spår: Sjukhussängar som enkelt kan byggas om till likkistor.

Säng-kistan som företaget tagit fram är tillverkad av ett kartongliknande material med metallförstärkta kanter som enkelt kan vikas ihop om patienten skulle avlida. Konstruktionen kan klara av en vikt på upp till 150 kg och kostar runt 800 kronor att tillverka, skriver nyhetsbyrån AP.

Annons

Företagets vd Rodolfo Gómez berättar att innovationen är inspirerad av händelseutvecklingen i grannlandet Ecuador, där många av de som dött i covid-19 saknat ordentliga kistor att läggas i.

– Fattiga familjer har inte råd att betala för en kista, säger han till AP.

Tio säng-kistor kommer att doneras till colombianska myndigheter, men det är ännu oklart i vilken uträckning dessa kommer att användas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons