Nyheter

Corona: Flera nya fall under torsdagen – nu är 94 personer smittade i Sverige

Under torsdagen har det konstaterats att ytterligare 28 personer smittats av coronaviruset i Region Stockholm. Därmed är det 59 personer i länet som smittats.
Efter ytterligare fall även i andra regioner i Sverige är det totala antalet smittade i landet 94.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 6 mars 2020

Efter smittexplosionen i Stockholm skriver smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande att "de smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation". Aktiv smittspårning genomförs.

"Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige", skriver Per Follin vidare.

Anställd på sjukhus smittad

Tidigare på dagen kom nyheten att en anställd vid Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset. Personen ska dock inte ha hunnit träffa patienter. Personen hade varit på resa utomlands och insjuknade efter det i influensaliknande symptom. Därefter har personen isolerats och provtagits, prover som alltså visar att personen smittats.

– Personen har haft ett administrativt jobb den dagen som hen var här, vilket innebär att personen bara träffade fyra kollegor. De personerna har undersökts men jag vet inte om resultatet kommit än, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör vid Danderyds sjukhus, norr om Stockholm.

Smittskydd Stockholm har enligt ordinarie rutin sökt upp de personer som kan ha varit i kontakt med den smittade personen.

"Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta", säger Åsa Hammar, chefsläkare vid sjukhuset, i ett pressmeddelande.

94 smittade i landet

Under torsdagen bekräftades sju nya fall i Skåne, fem i Värmland, ett i Gävleborg, ett i Uppsala län och ett i Västra Götaland. Det gör att totalt 94 fall av smittan har konstaterats i Sverige.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får ett utökat uppdrag för att begränsa spridningen.

– Myndigheterna får använda de resurser de behöver, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Samtliga sju smittade i Skåne har varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk och de hålls isolerade i sina hem, meddelar sjukvården.

Även den smittade personen i Västra Götaland har nyligen vistats i norra Italien och provtagningen har skett på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Sjukvården har startat smittspårning enligt gängse rutiner.

Tonåring smittad

Under onsdagen fick Region Örebro sitt första fall av coronasmitta, en tonåring som varit på resa i Italien. Ett tiotal personer bedöms ha haft nära kontakter med personen och har kontaktats av vården.

Även i Stockholm är minst en av de drabbade ett barn. En elev på grundskolan Campus Manilla har bekräftats smittat och skolan har tillfälligt stängt.

"Syftet med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev är bekräftat smittad med Coronaviruset", skriver rektor Carina Hagström-Bergh i ett mejl till samtliga föräldrar.

Prinsessan Estelle går i första klass på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Rättad: I en tidigare text placerades prinsessan Estelle i fel klass.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.