Annons
Nyheter

Coronakommissionen nekas ta del av underlag

Coronakommissionen nekas ta del av regeringsunderlag som rör pandemihanteringen, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 13 januari 2022
Coronakommissionens ledamöter då kommissionens delbetänkande presenteras i riksdagen. Arkivbild.
Coronakommissionens ledamöter då kommissionens delbetänkande presenteras i riksdagen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det råder oenighet mellan Coronakommissionen och regeringskansliet kring vilka handlingar som kommissionen ska få ta del av i sitt arbete med att granska Sveriges pandemihantering.

Kommissionen har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin. De vill också ta del av anteckningar från möten i Krishanteringsrådet, där bland annat statsministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår, samt anteckningar från möten i en grupp som kallas GSS, där statssekreterarna som leder krishanteringsarbetet i olika departement deltar.

Annons

Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet. Det motiveras med att regeringskansliet inte förfogar över dessa, skriver Dagens Medicin.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till tidningen att det är "synnerligen bekymmersamt" att regeringskansliet inte lämnar ut underlag som Coronakommissionen vill ta del av.

– Rent generellt så är kommissionen tillsatt för att gå till botten med hur pandemihanteringen gått till. Och då är det ju en förutsättning att man får tillgång till alla handlingar om hur den har skötts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons