unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Coronakraschen slukar pensionen – tänk så här

Snart pensionär och börsen skakar. Coronakraschen på börsen kan äta upp många hundralappar av din pension.
Experterna tipsar om hur du ska agera.
En effekt av coronautbrottet är att stora börsvärden gått förlorade vilket har effekt på fondsparande som pensioner. Arkivbild.
En effekt av coronautbrottet är att stora börsvärden gått förlorade vilket har effekt på fondsparande som pensioner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oron över coronautbrottets ekonomiska effekter har satt börsen i gungning. De som har pensionspengar placerade i aktiefonder har kunnat se delar av sparkapitalet gå upp i rök. Om börsen inte återhämtar sig får det effekt på framtida pensionsutbetalningar.

Ekonomen Arturo Arques på Swedbank har fått många frågor från privatpersoner som är oroliga över hur deras pension påverkas när börsen faller.

– Om du känner att det svänger mer än du tål, då har du fel exponering. Samtidigt ska du ha i bakhuvudet att börsfall på fem till sju procent enstaka dagar är ovanliga, säger han.

Risktesta pensionen

Hittills i år har börsen fallit cirka 23 procent. Pensionsekonomen Kristina Kamp på minpension.se beräknar att en värdeminskning på runt 100 000 kronor på ditt samlande pensionskapital motsvarar drygt 400 kronor mindre per månad i pension, givet en utbetalningstid på 20 år och att förändringen blir bestående.

Skulle börsen falla 35 procent, lika mycket som den steg i fjol, innebär det 1 750 kronor mindre per månad i pension för den som vars prognos vid årsskiftet sa 20 000 kronor i månaden i pension och en fjärdedel av pengarna är placerade i aktiefonder.

Efter finanskrisen återhämtade sig börsen relativt fort och de senaste tio åren har börsen i genomsnitt haft en god utveckling. Få förväntar sig att den ska fortsätta i samma stil den kommande tioårsperioden.

Kristina Kamp anser dock att man inte bör oroa sig allt för mycket utan i stället ta tillfället att "risktesta" sin pension.

– Ta reda på hur mycket av din pension som ligger på börsen och inte, säger hon.

På sajten minpension.se går det att göra en pensionsprognos där det framgår hur mycket av din framtida pension som kommer från dessa delar.

Livsvarigt uttag

Den statliga inkomstpensionen, som utgör den största delen av den allmänna pensionen, påverkas i relativt liten utsträckning av börsoron. Inte heller förmånsbaserade tjänstepensioner påverkas. Främst är det premiepensionen och tjänstepensioner med fondförsäkringar som påverkas av börssvängningarna.

De som inte har gjort något aktivt val inom premiepensionen har sina pengar placerade i fonden AP7 Såfa där aktieandelen minskas och ränteandelen ökas ju närmre pensionen du kommer.

Utgå alltid från din egen riskvilja och sparhorisont när du fattar beslut om dina sparpengar, är ekonomernas generella råd. Den som känner sig väldigt nervös över att se pengarna minska i värde eller helt enkelt inte har råd att förlora pengar bör göra förändringar i sina placeringar, anser de som TT har talat med. Samtidigt är det viktigt att inte göra något förhastat.

– Risken när man blir jätterädd och säljer av allting är att man missar återhämtningen, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Pensionsåldern, som för många fortfarande är runt 65 år, ska inte ses som ett slutdatum. För mycket av pensionen gäller livsvarig utbetalning och i takt med att medellivslängden ökar, ökar också tiden för det kvarvarande kapitalet på pensionskontot att få en chans att återhämta sig efter en nedgång.

– Ett skifte har skett från att se pensionsdagen som slutdagen där man mer eller mindre ska ligga med bara räntepapper i trygghet. Det har man börjat gå ifrån mer och mer och konstaterat att de flesta kommer ju vara pensionärer i 20–25 eller kanske till och med 30–35 år. Så man ska inte dra ner sparhorisonten till noll bara för att man går i pension, säger Jens Magnusson.

Helena Wande/TT

Läs mer

Trafikolycka utanför Växjö – fordon har voltat

Nyheter. Olycka under lördagskvällen.
.

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Lämplig eller olämplig partistorlek?

Ledare. Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara
Lämplig eller olämplig partistorlek?

En alldeles utmärkt blå fredag

Ledare. I vad skiljer sig Strömmers formuleringar från de Sverigedemokraternas partiledning skulle kunna använda?
En alldeles utmärkt blå fredag

Kronoberg: Politiker får böta för bokföringsbrott

Brott. En politiker som är verksam i länet får böter för brister i bokföringen i sitt privata bolag.
Kronoberg: Politiker får böta för bokföringsbrott

Mats Harrysson slutar aldrig att filma - det finns alltid nya idéer

Feature. I närmare 60 år har Mats Harrysson ägnat sig åt bildmediet. Intresset för film upphör aldrig och han är fortfarande aktiv med att producera dokumentärer.
Mats Harrysson slutar aldrig att filma - det finns alltid nya idéer

Populism i HP-frågan

Ledare. Högskoleprovet bör inte hållas och det är regeringens fel.
Populism i HP-frågan

Lag och ordning är mer än fler poliser

Ledare. Sverige saknar fängelseplatser.
Lag och ordning är mer än fler poliser

Jacob Sidenvall: Pensionen ska hålla i längden

Ledare. Regeringens tillägg knuffar undan mer matnyttiga reformer.
Jacob Sidenvall: Pensionen ska hålla i längden

Förre pojkvännen spred bilder av Anna på porrsajter: ”Ett trauma”

Blekinge. ”Jag vet inte vem som har sett bilderna”
Förre pojkvännen spred bilder av Anna på porrsajter: ”Ett trauma”

Martin Myrskog i stor intervju om coronapandemin: Hyllar lokalvårdarna

Artikelserie. Regiondirektör Martin Myrskogs hoppas att vi nu nått en platå med ett jämt in- och utflöde av covidpatienter.
Martin Myrskog i stor intervju om coronapandemin: Hyllar lokalvårdarna