Annons
Nyheter

Coronakrisen slår hårt mot Grekland

Greklands turisttunga ekonomi är på väg in i väggen igen i coronakrisens spår. Landets regering hoppas nu kunna öppna upp för turister från länder som lyckats hejda smittspridningen, däribland Danmark och Norge.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis vill öppna upp landet för turister från länder som lyckats hejda coronaviruset. Arkivbild.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis vill öppna upp landet för turister från länder som lyckats hejda coronaviruset. Arkivbild.Foto: Dimitris Papamitsos AP/TT

Greklands turisttunga ekonomi är på väg in i väggen igen i coronakrisens spår. Statsskulden är på väg mot 200 procent och landets ekonomi väntas gå in i recession igen, med ett BNP-ras på upp till 8,9 procent enligt landets regering.

Grekland, med elva miljoner invånare, har med strikta skyddsåtgärder bromsat spridningen av coronapandemin i landet och totalt har det bara registrerats 151 coronarelaterade dödsfall hittills.

Annons

Köpcenter har stängts ned och restauranger och barer har bommat igen.

Turistsektorn lamslagen

Åtgärderna har lett till en ekonomisk tvärnit. Inte minst då reserestriktioner lamslagit landets turistsektor, som i fjol sysselsatte 700 000 greker.

– För att vara realistisk, 2021 kommer vara ett år av återhämtning, men vi kommer inte dra in lika mycket pengar som i fjol förrän 2023, säger Yannis Retsos, chef för den grekiska turistindustrins branschförening.

Centralbankschefen Yannis Stournaras säger dock att till skillnad från under den tioåriga skuld- och tillväxtkris som landet genomlidit så får man i coronakrisen fullt stöd från Europeiska centralbanken med att hålla liv i kreditgivningen i landet.

– Jag tror nedgången kommer visa sig tillfällig eftersom Europa reagerar denna gång, säger han.

Vill ha säkra turistkorridorer

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade i förra veckan att han vill skapa "säkra korridorer" för turister som vill till Grekland och som kommer från länder som lyckats begränsa coronavirusets spridning.

Samtal om någon form av protokoll för att säkra att turister inte smittas och inte ökar risken för smittspridning på grekiska destinationer förs enligt den grekiska nättidningen Ekathimerini bland annat med företrädare för Norge och Danmark samt länder som Australien, Israel, Singapore, Tjeckien och Österrike.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons