Annons
Nyheter

Covid-19 kan öka risk för diabetes

Diabetes kan läggas till listan över sviter som personer som haft covid-19 kan drabbas av. Det pekar i alla fall två nya studier på.
Medicin • Publicerad 2 april 2022
Det finns anledning att vara extra observant på diabetessymtom efter covid-19, särskilt för den som tillhör en riskgrupp, tycker överläkaren Åke Sjöholm.Foto: Region Gävleborg/TT

Under pandemin har forskare märkt att personer som fått covid-19 i samma veva drabbats av diabetes. Men om det verkligen är coronaviruset som är orsaken har varit oklart.

Nu pekar två nya studier på att så är fallet – åtminstone när det gäller diabetes typ 2, den vanligaste formen som oftast bryter ut i vuxen ålder.

Annons

– Det är väldigt intressanta resultat. Jag och många kollegor runt om i världen har ju sett att covidpatienter även fått diabetes och de nya resultaten ger värdefulla pusselbitar för att förklara det här, säger Åke Sjöholm, professor och överläkare vid medicinkliniken på Gävle sjukhus.

Kan vara övergående

I ena studien har tyska forskare samlat in data från öppenvårdsmottagningar. Drygt 35 800 patienter som haft covid-19 jämfördes med patienter som haft andra övre luftvägsinfektioner, som också ofta orsakas av virus.

På så vis kunde forskarna ta reda på om en eventuellt ökad diabetesrisk berodde på just coronaviruset – och inte på att vilket virus som helst orsakat en kraftig inflammation, som man sedan tidigare vet kan trigga igång diabetes typ 2.

Det visade sig att risken för diabetes var 28 procent högre efter covid-19 jämfört med efter andra luftvägsinfektioner, enligt resultaten som presenteras i tidskriften Diabetologia.

– Men ett frågetecken kvarstår: Om det handlar om en permanent diabetes eller ett övergående tillstånd med högt blodsocker, vilket man kan se i samband med vissa andra infektioner, säger Åke Sjöholm.

Även vid mild covid

I den andra studien har amerikanska forskare följt upp drygt 181 000 vuxna ett år efter att de tillfrisknat från covid-19 och jämfört dem med personer som inte haft coronaviruset.

Covid-19 var förknippat med 40 procent ökad risk att drabbas av diabetes, detta efter att resultaten justerats med hänsyn till andra riskfaktorer.

Risken var som högst hos dem som haft allvarligare covid-19 men var förhöjd även bland dem som haft en mildare variant liksom bland personer som inte hade några andra riskfaktorer för diabetes, enligt studien som presenteras i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology.

Så bör alla som haft covid vara uppmärksamma på tecken på diabetes – såsom att man behöver kissa ovanligt ofta, är onormalt törstig och har oförklarlig viktnedgång?

Bra vara observant

Även om majoriteten av dem som haft mildare former av covid-19 inte behöver oroa sig för diabetes, så tycker Åke Sjöholm att man ska vara observant.

Annons

– Speciellt om man tillhör en riskgrupp, säger han, och syftar på dem som exempelvis har fetma, ärftlighet för diabetes, hög ålder eller högt blodtryck.

Frågan är också om pandemin kommer att leda till en ökning av diabetesfall framöver? Det är inte givet, enligt Åke Sjöholm:

– Det kan absolut vara så, men det kan fortfarande handla om en övergående ökning av högt blodsocker som senare går tillbaka.

Forskarna bakom den amerikanska studien skriver att diabetes bör ses som en av komponenterna av långtidscovid och att undersökningar för att hitta diabetes borde vara en del av uppföljningen vid långtidscovid.

Fakta: Coronaviruset och diabetes

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som ger för hög nivå av socker i blodet: typ 2-diabetes, typ 1-diabetes och graviditetsdiabetes.

Exakt hur coronaviruset skulle kunna orsaka diabetes typ 2 vet man inte säkert. Men det finns forskning som tyder på att sars-cov-2, som viruset kallas, kan infektera och föröka sig inuti betaceller – de celler som tillverkar insulin som reglerar sockerhalten i blodet.

Andra teorier är bland annat att den "cytokinstorm" som infektionen kan utlösa – en slags okontrollerad immunreaktion – kan störa regleringen av blodsockret.

Källa: Lancet Diabetes & Endocrinology.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons