Annons
Nyheter

Covid-19 stoppar svenska spaningsflyg

Försvar • Publicerad 8 december 2020
Ett svenskt flygplan av typen Saab 340 används för att genomföra övervakningsflygningarna. Arkivbild.
Ett svenskt flygplan av typen Saab 340 används för att genomföra övervakningsflygningarna. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige brukar genomföra militära övervakningsflygningar över Ryssland och Ukraina, men några sådana har inte kunnat göras i år på grund av covid-19, rapporterar SVT Nyheter.

– Under 2020 har Sverige, som en följd av pandemin, inte genomfört några av de planerade observationsflygningarna, uppger Marie Tisäter på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning till SVT.

Annons

Flygningarna är en del av det så kallade Open skies-avtalet, som 33 länder har skrivit under, bland annat Sverige, där man öppnar upp sina luftrum för varandra. Länderna genomför flygfotospaning med obeväpnade flygplan på varandras territorier för att kunna kartlägga till exempel militära händelser.

Sverige flyger framför allt över Ryssland och Ukraina och brukar göra fyra till sex övervakningsflygningar per år. Nästa år, 2021, planerar Sverige att göra fem flygningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons