Annons
Nyheter

Covid-ökning och förstärkningsläge i Uppsala

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Uppsala län, om än inte lika explosionsartat som för en vecka sedan, enligt .
Nu går regionen upp i förstärkningsläge.
Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
437 nya fall av smitta i Uppsala län sedan i fredags. Arkivbild.
437 nya fall av smitta i Uppsala län sedan i fredags. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mellan fredag och måndag bekräftades 437 nya fall av smitta i länet.

Tre veckor har gått sedan Uppsala län fick skärpta rekommendationer. Knappt två veckor senare larmade regionen om en fördubbling i antal smittade och gick upp i stabsläge vilket är det lägsta beredskapsläget inom Region Uppsala.

Annons

Nu har beredskapen höjts till förstärkningsläge, som är det näst högsta beredskapsläget.

"För några veckor sedan såg vi en explosionsartad ökning. Nu ser det ut som om ökningstakten har minskat något, men det går fortfarande åt fel håll", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Den senaste veckan har 14,9 procent av dem som testat sig för pågående covid-19 visat sig ha smittan. Veckan innan var motsvarande siffra 13,6 procent.

På måndagen vårdades 69 patienter med covid-19 påsjukhus, 11 av dem på intensivvårdsavdelning.

"Sjukhusen blir också allt mer belastade. Vi gör allt som står i vår makt för att vända detta, och vi vädjar till länets alla invånare att hjälpa till genom att följa råden", säger Mikael Köhler.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons