Annons
Nyheter

Covidutbrott slår ut marknad för halvledare

Ekonomi • Publicerad 10 mars 2022
Det har varit brist på halvledare under lång tid. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Ett covidutbrott i Kina har slagit ut stora delar av spotmarknaden för halvledarkomponenter, skriver Dagens Industri (DI).

Halvledarbristen i världen har varit ett faktum i över ett års tid. Detta har påverkat inte minst fordonsbranschen, då många har tvingats fylla luckor från sina ordinarie leverantörer genom att köpa komponenter via spotmarknaden.

Annons

– När 60–70 procent av spotmarknaden sätts ur spel på grund av covid blir självklart tillgången betydligt mindre och det blir följaktligen svårare att fylla luckorna i produktionen, säger Peder Olausson, vd på komponentmäklaren Rotakorn, till DI.

Enligt honom domineras spotmarknaden för halvledare och elektronikkomponenter av företag i kinesiska Shenzhen som exporterar via Hongkong – två av flera områden som har drabbats hårt av restriktioner till följd av nya covidutbrott. Bland annat har världens största marknad för elektronikkomponenter, Huaqiangbei i Shenzhen, varit stängd sedan i torsdags i förra veckan, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons