Annons
Nyheter

Då kan ett resultat stå klart i USA-valet

Det kan ta dagar eller veckor innan det är klart om Joe Biden eller Donald Trump vann presidentvalet i USA. Här är fyra frågor om vad som händer efter det att röstlokalerna har stängt.
USA • Publicerad 2 november 2020
Linda Aftab hanterar poströster i Linden i New Jersey i USA.
Linda Aftab hanterar poströster i Linden i New Jersey i USA.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Poströster tas om hand innan valdagen i Philadelphia.
Poströster tas om hand innan valdagen i Philadelphia.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Resultatet brukar stå mer eller mindre klart sent på valkvällen innan amerikanerna går till sängs. Men i valet den 3 november är inte mycket som det brukar, bland annat på grund av coronapandemin.

På valdagen har många redan röstat. Förtidsröstningen har slagit rekord, eftersom väljare vill slippa trängas i vallokalerna. Det innebär att rösterna kommer att ta längre tid än vanligt att räkna och olika delstater har olika regler kring hur det ska gå till.

Annons

1. När stänger vallokalerna?

Delstaterna stänger sina vallokaler på olika tider, men de allra flesta öppnar vid 6 på morgonen och slår igen klockan 19 eller 20 på kvällen, lokal tid. De första stänger på östkusten men det betyder inte att de är först med att rapportera in ett resultat.

Valet hålls i sex olika tidszoner. Östkusten ligger sex timmar efter Sverige och västerut i Stilla havet är de som mest elva timmar efter svensk tid.

Då stänger vallokalerna, svensk tid:

Klockan 01: Florida (förutom den västra änden som är ytterligare en timme efter), Georgia, Indiana (några counties är en timme efter), Kentucky (nästan halva delstaten är en timme efter), New Hampshire (vissa delar senare), South Carolina, Virginia, Vermont.

Klockan 01.30: North Carolina, Ohio, West Virginia.

Klockan 02: Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee (några områden i öst stänger klockan 01).

Klockan 02.30: Arkansas.

Klockan 03: Arizona, Colorado (mestadels poströster), Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming.

Klockan 04: Iowa, Montana, Nebraska, Nevada, Utah.

Annons

Klockan 05: Idaho, Kalifornien, North Dakota (stora områden stänger tidigare), Oregon (poströster), Washington (poströster).

Klockan 06: Alaska, Hawaii.

Klockan 07: Aleuterna, öarna i norra Stilla havet som är del av Alaska.

2. Hur räknas rösterna?

Poströsterna innebär en särskilt stor utmaning för valarbetarna, eftersom de måste ta ut valsedlarna ur kuverten för hand, kontrollera så att de är giltiga och sedan mata in dem i rösträkningsmaskinen.

Många delstater har lagar som har tillåtit valarbetare att börja hantera rösterna en vecka eller mer före valdagen. I de flesta fall får de dock inte räknas innan den 3 november. I andra stater, till exempel vågmästarstaterna Pennsylvania och Wisconsin, inleds hanteringen av rösterna först på själva valdagen.

I ett 20-tal delstater kan brevröster som har poststämplats på valdagen (eller i vissa fall någon dag innan) räknas även om de kommer in till rösträknarna flera dagar senare. Många delstater kommer därför inte att hinna räkna färdigt alla röster under valnatten.

3. När kan ett fullständigt resultat vara klart?

Det är svårt att veta – och avgörs till stor del av hur olika delstater har valt att hantera förtidsrösterna. Det är inte den kandidat som får flest röster nationellt som blir president, utan den som vinner tillräckligt många delstater för att få 270 elektorsröster.

Många delstater kommer sannolikt att kunna leverera tydliga resultat redan under valkvällen eller natten, som till exempel Florida, North Carolina, Texas, Maine, New Hampshire och många delstater som inte betraktas som vågmästardelstater.

Annons

Det innebär att experterna efter några timmar åtminstone kommer att ha en fingervisning om huruvida det har varit eller bra eller dålig dag för den sittande presidenten Donald Trump och hans utmanare Joe Biden.

Men blir det väldigt jämnt i någon delstat kan rösträkningen där också dra ut på tiden.

Det finns en möjlighet att den som tar ledningen på valnatten inte kommer att vara den slutliga vinnaren – i synnerhet på grund av förtidsrösterna. Demokrater tros poströsta i större uträckning än republikaner i detta val, vilket gör att resultatet kan svänga beroende på vilka röster som har räknats.

Joe Biden har sagt att han kommer att respektera utgången men att varje röst måste räknas. Donald Trump har i sin tur varnat för att poströsterna ökar risken för valfusk – trots att det finns få bevis för det. Presidenten har vägrat att förbinda sig till att han kommer att erkänna resultatet och sagt att det finns en chans att processen slutar i Högsta domstolen. Det skedde år 2000 då valet mellan George W Bush och Al Gore hängde på det jämna resultatet i Florida. En utdragen tvist gjorde att Bushs seger med 537 röster avgjordes av Högsta domstolen.

Hittills har varje presidentkandidat som förlorat valet också erkänt förlusten.

4. När kan viktiga vågmästardelstater leverera ett resultat?

I de så kallade vågmästardelstaterna står opinionen och väger mellan den republikanske och den demokratiske kandidaten. Små marginaler gör att det kan bli svårt att veta vem som har vunnit innan alla röster har räknats.

Fler demokrater väntas ha röstat innan valdagen än republikaner. Det gör att de första resultaten (om de innefattar post- och förtidsröster) kan ha fördel Biden för att sedan svänga om till Trump när rösterna från vallokalerna har räknats – för att sedan ändras igen när sent inkomna förtidsröster har räknats. Det är dock inte alls säkert att det blir så, men det är en möjlighet som experter brukar lyfta.

I sex av vågmästardelstaterna; Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania och Wisconsin, står sammanlagt 101 elektorsröster på spel. Här är vad som har sagts om när resultaten väntas därifrån:

Florida: En av de viktigaste delstaterna att hålla koll på, där opinionen har pendlat fram och tillbaka in i det sista. Här kan ett resultat stå klart redan ett par timmar efter det att vallokalerna har stängt – om siffrorna är tydliga. Delstaten är van att hantera stora mängder poströster, de har sorterats och öppnats i veckor och man räknar inte brevröster senare än på valdagen. De första siffrorna kan komma vid 01.30-tiden på morgonen, svensk tid. Vissa counties kan dock ta längre tid på sig och om det är jämnt kan det dröja till onsdag eller torsdag innan delstaten kan meddela ett resultat.

Annons

Arizona: Poströster började räknas två veckor innan valdagen. De som kom in senast helgen innan väntas precis som valdagsrösterna kunna redovisas redan på valkvällen (runt klockan 04 på onsdagsmorgonen, svensk tid). Tillsammans väntas de utgöra majoriteten av rösterna i Arizona, vilket ökar möjligheterna för att deras vinnare kan stå klar redan på valkvällen/natten. Sent inkomna förtidsröster kommer dock inte att räknas förrän senare i veckan – så är det jämnt kan resultatet dröja till torsdag-fredag.

Michigan: Under måndagen kunde vissa av delstatens valarbetare börja sortera poströster och sprätta kuvert. Inga röster får dock räknas innan valdagen, vilket gör att de förmodligen inte kommer att vara färdigräknade under valkvällen. Företrädare för delstaten har sagt att det nog kommer att dröja till på fredag innan alla röster har tagits om hand och en segrare kan utropas här.

North Carolina: Här väntas ett resultat relativt snabbt. Företrädare för delstaten har sagt att omkring 80 procent av alla röster tros komma in innan valdagen och det tidiga resultatet från dem kommer att tillkännages kort efter det att vallokalerna har stängt (klockan 01.30 på onsdagen, svensk tid). Valdagsrösterna väntas vara färdigräknade mellan klockan 02.30 och 07 på morgonen, svensk tid. Brevröster räknas dock fram till den 12 november, om de är poststämplade senast valdagen.

Pennsylvania: Här kommer det att ta längre tid. Företrädare för delstaten har sagt att de flesta röster kommer att vara färdigräknade först på fredag. Omkring hälften av rösterna väntas komma in innan valdagen, men de får inte tas om hand förrän på valdagen och brevröster fortsätter att räknas tre dagar efter valdagen, så länge de har poststämplats den 3 november. Vissa counties har meddelat att de inte kommer att ta itu med förtidsrösterna innan de har räknat klart valdagsrösterna, vilket kan dröja till onsdagsmorgonen, lokal tid.

Wisconsin: Wisconsins guvernör har sagt att han väntar sig ett resultat på valkvällen eller senaste dagen efter. Större delen av förtidsrösterna får inte tas om hand förrän på valdagen men många counties tror ändå att de kommer att hinna räkna klart på valkvällen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons