Annons
Nyheter

Dagboksgåta från polarexpedition kan få lösning

Vetenskap • Publicerad 16 december 2020
Ingenjör Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel vilar vid ett monument som restes vid de tre polarfararnas gravsättning. Arkivbild.
Ingenjör Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel vilar vid ett monument som restes vid de tre polarfararnas gravsättning. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Texten i en dagbok som hittades vid Andrée-expeditionen har på grund av mögel hittills varit oläslig. Men nu kan gåtan över vad det sista som skrevs av expeditionsmedlemmarna få en lösning, rapporterar Vetenskapsradion.

Dagboken hittades i innerfickan på Andrées kavaj när de döda expeditionsmedlemmarna hittades för 90 år sedan. Den har sedan dess legat inlåst i arkivet på Kungliga Vetenskapsakademien, men har nu avbildats med hjälp av bland annat röntgen och infrarött, synligt och ultraviolett ljus.

Annons

– Jag har läst saker som ingen annan har läst förut, säger läkaren och författaren Bea Uusma, som fördjupat sig i Andrées polarexpedition, till Vetenskapsradion.

Andrées polarexpedition var ett svenskt misslyckat försök att 1897 nå Nordpolen med vätgasballong. Ingenjören Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, dog under expeditionen och deras kvarlevor hittades år 1930 på Vitön.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons