Annons
Nyheter

Dags för Netanyahu att bilda regering

Israel • Publicerad 8 maj 2020
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har officiellt fått uppdraget att bilda ny regering. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har officiellt fått uppdraget att bilda ny regering. Arkivbild.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har officiellt fått i uppdrag att bilda regering av president Reuben Rivlin

Netanyahu har två veckor på sig att spika detaljerna kring den nya koalitionsregering som han och rivalen Benny Gantz har kommit överens om.

Annons

Beskedet kommer sedan parlamentet, knesset, tidigare under torsdagen godkänt det speciella regeringsarrangemanget, som går ut på att Netanyahu och Gantz delar på makten genom att styra i ett och ett halvt år vardera.

I veckan sade även landets högsta domstol ja, efter att ha studerat frågan huruvida Netanyahu kan bilda regering trots att han snart ska ställas inför rätta för korruption.

Det betyder att alla formella hinder för den nya regeringen är undanröjda. Netanyahu och Gantz planerar att svära in sin samlingsregering den 13 maj, vilket i så fall skulle innebära att det politiska dödläget i landet är över, efter att ha varat i mer än ett år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons