Annons

Dammexpert: Kommande dygn mest kritiskt

Efter explosionen i vattenkraftverket Kachovka strömmar vattnet nu fritt nedströms och det kan få stora konsekvenser för de boende i området, säger dammexperten Nadhir Al-Ansari.
– När en damm brister på det här sättet kan det ge vågor på upp till fyra meter.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2023
Efter explosionen i vattenkraftverket Kachovka strömmar vattnet nu fritt nedströms.
Efter explosionen i vattenkraftverket Kachovka strömmar vattnet nu fritt nedströms.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Det kommande dygnet blir avgörande för hur stora skadorna blir på byggnader, bostäder och jordbruksmark som ligger i närheten av floden Dnepr.

– Det är inte helt klart hur stora vattenmassor som har frigjorts, men när en damm brister på det här sättet kan det ge vågor på upp till fyra meter så det är angeläget att evakuera de drabbade i området, säger Nadhir Al-Ansari, professor vid Luleå tekniska universitet och expert på dammar.

Annons

Dammens reservoar rymmer ungefär 18 kubikkilometer vatten. Enligt uppgifter från Chersons militära chef Oleksandr Prokudin på sociala medier är runt 16 000 människor i farozonen på den högra stranden i Chersonregionen och flera byar längs floden Dnepr har blivit helt eller delvis översvämmade.

Strömmar fritt

Nadhir Al-Ansari har följt situationen via tv och sociala medier och kan konstatera att kraftverksdammen Kachovka är totalförstörd och att konsekvenserna kommer att bli kännbara för ett redan hårt drabbat folk.

– Vattnet strömmar nu fritt nedströms och det kommande dygnet blir avgörande för hur stora skadorna blir och var vattnet kommer att ta vägen. Men miljoner människor kommer att påverkas, antingen genom brist på vatten eller elektricitet, säger Nadhir Al-Ansari.

Strategiskt viktig

Kachovkadammen har varit under rysk kontroll sedan början av invasionen i februari 2022 och så sent som i oktober anklagade Kiev Moskva för att ha minerat dammen. Den är strategiskt viktig eftersom den förser den av Ryssland annekterade Krimhalvön med vatten. Dessutom kyls kärnkraftverket Zaporizjzja med vatten från dammens vattenreservoar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons