Annons
Nyheter

Danmark förlänger skärpta gränskontroller

Danmark • Publicerad 16 augusti 2023
Danmark förlänger sina gränskontroller efter koranbränningarna. Arkivbild.
Danmark förlänger sina gränskontroller efter koranbränningarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danska rikspolisen har förlänger de slumpmässiga kontrollerna av resenärer från Sverige och Tyskland, på rekommendation av danska säkerhetspolisen (PET).

Den intensifierade insatsen inleddes den 3 augusti och innebär slumpmässiga kontroller av personer som reser till Danmark från Sverige och Tyskland.

Annons

Insatsen har förlängts ett par gånger sedan införandet och det nya beslutet innebär att danska rikspolisen förlänger insatsen vid de inre danska gränserna ytterligare, till och med den 22 augusti.

Orsaken är utvecklingen av den nuvarande hotbilden. Enligt chefspolisinspektör Peter Ekebjærg kan åtgärden ha en preventiv effekt.

"Att upprätthålla de intensifierade insatserna vid gränsen är en säkerhetsåtgärd för att förhindra att personer som utgör ett hot mot den nationella säkerheten kommer in i landet", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons