Annons
Nyheter

Danmark hejdade ryskt militärflyg över Nordsjön

Ryska militärplan har hejdats av danska stridsplan över Nordsjön, meddelar Nederländerna och Danmark.
Europa • Publicerad 14 augusti 2023
Ett F-16-plan av samma typ som var inblandad i incidenten. Arkivbild.
Ett F-16-plan av samma typ som var inblandad i incidenten. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Nederländerna fick på måndagsmorgonen en varning om att ett bombplan kan ha varit på väg mot landets bevakningsområde. Såväl nederländska som danska plan skickades upp för att stoppa det, skriver Nederländernas flygvapen på X, tidigare Twitter.

Danmarks flygvapen bekräftar händelsen, men i mer nedtonade ordalag. Det handlade om två ryska militärplan, som danska F-16 skickades upp för att "identifiera", enligt ett inlägg på X. Flygvapnet i Köpenhamn betonar att det hela ägde rum i internationellt luftrum.

Annons

Vad bombplanet hade för ärende är oklart. I sociala medier spekuleras i att det kan ha att göra med ryska militärövningar som inleddes i början av augusti.

Försvarsalliansen Nato har delat upp södra Nordsjön i bevakningsområden. Just nu deltar Storbritanniens, Nederländernas och Danmarks flygvapen i bevakningen av eventuella hot i området.

Senare på måndagen meddelade Rysslands försvarsdepartement att ett ryskt stridsplan av modellen MiG-29 lyfte för att hindra en möjlig "kränkning" från ett norskt patrulleringsplan.

"När det ryska stridsplanet närmade sig, gjorde det främmande militärplanet en u-sväng bort från den ryska gränsen", uttalar sig försvarsdepartementet, enligt AFP.

Incidenten inträffade över Barents hav. Norge bekräftar händelsen, men hävdar att det norska planet inte närmade sig den ryska gränsen och att det var en ren rutinoperation, rapporterar NTB.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons