Annons

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater

Danmark/Ukraina • Publicerad 10 augusti 2022
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och den ukrainske försvarsministern Oleksij Reznikov i Köpenhamn.
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och den ukrainske försvarsministern Oleksij Reznikov i Köpenhamn.Foto: Martin Sylvest/Ritzau via Scanpix/TT

Även Danmark ska utbilda ukrainska soldater för att strida mot Ryssland. 130 danska soldater ska ingå i ett brittiskt utbildningsprojekt, rapporterar danska Jyllands-Posten.

Sverige har tidigare meddelat att försvarsmakten ska avsätta 120 instruktörer för utbildningen.

Annons

Beskedet från danska försvarsdepartementet kom inför en givarkonferens, Köpenhamnskonferensen för norra Europas försvarsallierade, som inleds på fredagen.

Beskedet välkomnades av Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace på en presskonferens med den danske värden Morten Bødskov och Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.

– Vi har lovat att träna upp emot 10 000 ukrainska soldater i Storbritannien. Det glädjer mig att Danmark vill delta i projektet, sade Wallace på Kastellet i Köpenhamn.

Bland övriga frågor som ska diskuteras när 17 försvarsministrar möts, däribland Sveriges Peter Hultqvist (S), finns direktproduktion av vapensystem till Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons