Annons
Nyheter

Danska shoppare lyfter skånsk ekonomi

Svensk handel är hårt pressad, men i städer som Malmö och Helsingborg är krisen inte lika påtaglig tack vare danska kunder.
– De har en jättestor betydelse för näringslivet i den ekonomiska situation vi befinner oss i, säger Pia Sandin, vd på Malmö citysamverkan.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2023
Antalet danskar som övernattar i Malmö fördubblades förra året, enligt statistik från Malmö stad. Arkivbild.
Antalet danskar som övernattar i Malmö fördubblades förra året, enligt statistik från Malmö stad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I Sverige som helhet är handeln hårt pressad av en stigande inflation och höjda räntor. Under det fjärde kvartalet förra året var försäljningstappet i detaljhandeln det största på minst 30 år, enligt Svensk Handel.

Men utvecklingen har inte varit lika nattsvart i städer i Skåne med förbindelse till Danmark, säger Pia Sandin, vd på Malmö citysamverkan.

Fördubbling av övernattningar

Annons

Förra året ökade antalet danskar som övernattar i Malmö med 101 procent, enligt statistik från Malmö stad, och under årets tre första månader har ökningen fortsatt.

Det går inte att säga exakt varför antalet danska övernattningar fördubblats, men Pia Sandin utgår från att den svaga kronan har en stor betydelse.

– Vi pratar ju med handlare och krögare som upplever att det kommer allt fler danskar som väljer att handla här. Vissa verksamheter säger att det har varit uppemot 70 procent danskar på lördagar, säger hon.

Påverkar näringslivet positivt

Men de danska kunderna kommer inte bara på helgerna.

– Det kommer flest på helgerna men till skillnad från förr är de även hyfsat många på veckorna. På helgerna brukar yngre personer komma och på veckodagarna brukar de äldre passa på. Vi ser att det är intresserade av allt från att gå till tandläkaren till att köpa designprylar.

TT: Tror du att detaljhandeln och restaurangbranschen kan klara sig bättre här än övriga Sverige tack vare danskarna?

– Ja, det är klart att de har en jättestor betydelse för näringslivet i både Malmö och Helsingborg. Vi är många som är otroligt glada och tacksamma att de kommer, säger Pia Sandin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons