Annons
Nyheter

Danmark ökar ägandet i SAS – aktien rusar

Danska staten meddelar att man är beredd att öka sitt innehav i flygbolaget SAS upp till en andel på 30 procent.
Beskedet gavs av danska finansministern Nicolai Wammen på en presskonferens på fredagen.
Ekonomi • Publicerad 10 juni 2022
Danmark efterskänker ett lån på 3,5 miljarder danska kronor till SAS samt ökar ägandet i bolaget. Arkivbild.
Danmark efterskänker ett lån på 3,5 miljarder danska kronor till SAS samt ökar ägandet i bolaget. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Samtidigt meddelar han att regeringen beslutat att efterskänka ett lån som SAS har till den danska staten på 3,5 miljarder danska kronor.

Enligt Wammen har överenskommelsen brett stöd i folketinget.

Annons

Danmark äger i dag, liksom svenska staten, 21,8 procent av SAS.

Beskedet får aktien att rusa med över 30 procent. Samtidigt slår Wammen fast, att det inte handlar om SAS får pengar i dag.

– Det ska även finnas andra investerare, innan staten går in och stöttar med pengar, säger finansministern under en pressträff på fredagen.

Räddningsplan

SAS befinner sig sedan pandemin i en ekonomisk knipa. Förlusten för SAS blev 1,6 miljarder kronor under andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Men redan innan dess stod det klart att företaget måste agera för att få ordning på ekonomin. I februari lade SAS-ledningen fram en räddningsplan, SAS Forward, för det krisande flygbolaget. I korthet var planens innehåll att konvertera skulder till eget kapital (aktier), skaffa nytt kapital, hitta nya investerare samt reducera kostnader.

Ledningen planerar därför att dra in 9,5 miljarder kronor i kapital från nya investerare.

Stopp från Sverige

Men storägaren svenska staten har satt stopp. Det blir inga nya pengar till SAS från svenska skattebetalare, däremot går staten med på att konvertera skulder till aktier.

Den andra storägaren, den danska staten, har nu kommit med ett efterlängtat besked för krisande SAS. Förutom behovet av kapital så har passagerare börjat tveka om flygningar som bokats med bolaget verkligen blir av i sommar. Fyratusen flygningar har ställts in och det kan bli fler, enligt SAS.

Under torsdagen blev det också känt att pilotfacket varslat om strejk från den 29 juni.

Bakgrund: SAS och pengarna

SAS-ledningens räddningsplan, SAS Forward, lades fram i februari. Skulder ska omvandlas till eget kapital (aktier) och nytt kapital ska tas in.

SAS ska också försöka hitta nya investerare samt reducera kostnader.

SAS har beskrivit att bolaget måste minska sina skulder på motsvarande 20 miljarder kronor.

Den svenska staten deklarerade i tisdags att det inte blir något nytt kapital till SAS. Däremot kommer den svenska regeringen att bidra till skuldminskningen med 4 miljarder genom att skulder omvandlas till aktier, enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Han framhöll också att staten har stöttat SAS med över 8 miljarder kronor de senaste åren.

Den danska staten har nu deklarerat att det danska ägandet ska öka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons