Annons
Nyheter

Danmark: Ja till EU:s försvarssamarbete

Danmark har röstat ja till att ingå ingå i EU:s försvarssamarbete. Det står klart efter att rösterna räknats i folkomröstningen om att ta bort ett av de fyra förbehållen i EU-samarbetet.
Danmark • Publicerad 1 juni 2022
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) efter att valresultat stod klart på onsdagskvällen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) efter att valresultat stod klart på onsdagskvällen.Foto: Martin Sylvest/Scanpix/TT
Søren Harrig Pedersen röstade nej medan Nina Davidsen sade ja till att Danmark ska ta bort sitt förbehåll från att delta i EU:s försvarssamarbete.
Søren Harrig Pedersen röstade nej medan Nina Davidsen sade ja till att Danmark ska ta bort sitt förbehåll från att delta i EU:s försvarssamarbete.Foto: Johan Nilsson/TT
Bornholmarna Marianne och Flemming Olsen röstar båda ja.
Bornholmarna Marianne och Flemming Olsen röstar båda ja.Foto: Johan Nilsson/TT

Resultaten visar att 66,9 procent av de röstande nu vill att Danmark deltar fullt ut i unionens försvarssamarbete.

– I kväll har Danmark sänt en viktig signal. Till våra allierade i Europa, till Nato och till (Rysslands president Vladimir) Putin, säger statsminister Mette Frederiksen (S) i kommentar när 95 procent av rösterna räknats och ja-sidans seger stod klar.

Annons

– Vi visar, att när Putin invaderar ett fritt land och hotar stabiliteten i Europa, då sluter via andra oss samman, fortsätter hon.

"Historiskt val"

Beskedet om att Danmark nu kommer delta i det europeiska försvarsarbetet mottogs med öppna famnen från EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel.

"Ett starkt budskap", skriver von der Leyen på Twitter och Michel konstaterar att ett "historiskt val" har gjorts.

Klockan åtta på onsdagsmorgonen öppnade vallokalerna och runt 4,2 miljoner röstberättigade danskar fick möjlighet att säga sitt om det danska förbehållet.

– Jag röstar ja verkligen med hjärtat denna gång, för jag anser att det är det rätta för Europa och för Danmark, och för vår framtid, sade Mette Frederiksen, enligt Danmarks Radio, när hon röstade i Værløse, nordväst om Köpenhamn.

I folketinget har det funnits ett massivt stöd för att ta bort försvarsundantaget. Av partierna i parlamentet är det endast rödgröna Enhedslisten samt de två invandringskritiska partierna Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige som säger nej.

Det var tredje gången som det danska folket röstade om att ta bort ett av de totalt fyra EU-förbehåll som Danmark har haft sedan 1993.

Nobbade euron

Danskarna gav tummen ned till att införa euron 2000 och 2015 blev det nej till att ersätta förbehållet inom rättsområdet med en så kallad tillvalsordning.

En som röstade ja är Nina Davidsen från norra Jylland. Rysslands invasion av Ukraina har spelat in i hennes ställningstagande.

– Jag tänker att det kommer att göra att Europa står starkare. Vilket blir nästa land de angriper? frågar hon sig.

Annons

Søren Harrig Pedersen kryssade dock i nejrutan.

– Vi har tillräckligt med militär i Europa och vi har Nato, säger han.

Bornholmarna Marianne och Flemming Olsen vill att Danmark fördjupar sitt EU-samarbete.

– Det känns tryggt att stå starka tillsammans och vara i en gemenskap, säger Marianne Olsen.

Fakta: Folkomröstningen i Danmark

På onsdagen folkomröstade danskarna om att ta bort sitt förbehåll om att delta i EU:s försvarssamarbete.

Beskedet om att hålla en folkomröstning kom den 6 mars – tio dagar efter att Ryssland inlett den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Danmark har varit medlem i EU sedan 1973, men har sedan 1993 haft fyra förbehåll i sitt EU-medlemskap.

Förutom försvarssamarbetet handlar undantagen om att inte delta i euro-samarbetet, det rättsliga samarbetet, vilket bland annat innefattar asylregler, samt unionsmedborgarskapet.

Undantaget om EU-medborgarskap gäller i praktiken numera samtliga medlemsländer. Förbehållet blev infört eftersom danskarna exempelvis ville försäkra sig om att EU-medborgarskapet inte skulle ersätta ett nationellt medborgarskap.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons