Annons
Nyheter

Nio nya smittade minkfarmar - "bedrövligt"

Coronautbrott har konstaterats på ytterligare nio svenska minkfarmar. Samtliga ligger i närheten av den första drabbade gården i Sölvesborg i Blekinge.
Coronaviruset • Publicerad 5 november 2020
I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstått på Jylland. Arkivbild.Foto: Mette Moerk/Ritzau Scanpix/AP

På svenska minkfarmar genomförs alltid så kallad pälsning i början av november, vilket innebär avlivning av alla djur utom de som ska behållas för avel. Därför följer Sverige inte i nuläget den väg som Danmark valt - där ska samtliga cirka 15 miljoner minkar inklusive avelsdjur avlivas.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Annons

Han konstaterar att ungefär 80 procent av de svenska tamminkarna kommer att avlivas i samband med pälsningen.

Bland minkar och människor på Nordjylland har en ny mutation av coronavirus börjat sprida sig och därför uppmanas invånarna i sju jylländska kommuner att inte resa utanför kommungränsen.

– En mutation kan utgöra en risk för att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) när hon offentliggjorde beslutet.

Pälsen exporteras

Svenska myndigheter har inga krav på att pälsen från tidigare coronasmittade minkar ska destrueras.

– Det är sannolikt kort tid som viruset kan överleva på ytan i pälsen, så jag skulle säga att redan efter någon vecka finns det ingenting kvar, säger Håkan Henrikson.

I Nederländerna och Danmark drabbades minkfarmar av coronautbrott långt tidigare och utvecklingen i dessa länder har lett till förhöjd vaksamhet i Sverige. Alla självdöda djur har skickats in för analys hos Statens veterinärmedicinsk anstalt. Det var så det första svenska fallet upptäcktes i oktober.

– Vi skickade in väldigt mycket kroppar i början på veckan och det är de som nu har analyserats och visar på en betydligt mer utbredd smittspridning än vad vi har haft tidigare, säger Jörgen Martinsson.

På några av de nio gårdarna har smitta även upptäckts bland människor, men inte alla, enligt Martinsson.

Storlek en riskfaktor

I Danmark har man tidigare konstaterat att de största riskfaktorerna för att en minkfarm ska drabbas är gårdens storlek och dess närhet till andra gårdar med smitta.

Men det är fortfarande oklart hur smittan sprider sig mellan minkgårdar. En av hypoteserna är att vilda djur, som exempelvis måsar, kan bära den med sig. Nyligen visade det sig att en mås i Danmark hade virus utanpå sin fot, utan att själv vara smittad, och måsar flockas ofta kring gårdarna, speciellt när minkarna fodras.

Annons

Sverige är alltså nu uppe i tio smittade gårdar, medan Danmark har 207. Den största skillnaden mellan svensk och dansk minknäring är storleken. Medan Sverige har ett 40-tal minkfarmar är Danmark världens största exportör med cirka 1 100 uppfödare.

– Det som påverkar är den enorma djurtätheten man har i vissa områden, säger Håkan Henrikson.

Fakta: Virus på minkfarmar

I Nederländerna upptäcktes de första fallen av coronasmitta inom minkuppfödningen i april. Där fanns sedan tidigare beslut om att hela minknäringen skulle avvecklas fram till 2024, men på grund av coronaspridningen har detta tidigarelagts till 2021.

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år. Sedan dess har smittan gått spikrakt uppåt och nu är den konstaterad på 207 av landets 1 138 minkfarmar. Den 4 november fattades beslut om att avliva alla minkar inklusive avelsdjur, sedan en mutation av coronaviruset börjat sprida sig bland minkar och människor på Jylland.

I Sverige upptäcktes det första fallet på en minkfarm den 23 oktober och nu har smitta konstaterats på ytterligare nio gårdar. Samtliga ligger i Blekinge.

Erfarenheterna från Nederländerna och Danmark visar att det vanligaste är att minkarna först smittas av människor. Vilda djurs betydelse för smittspridningen till mink håller på att undersökas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons