Annons
Nyheter

Hökaktigt Fed vill höja räntan i tre steg

Amerikanska centralbanken Federal Reserve räknar med att höja räntan i tre steg under nästa år – oväntat enligt SEB-ekonomen Elisabet Kopelman.
Banken ska även trappa ned stödköpen av obligationer snabbare än planerat för att bromsa den stigande inflationen.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2021
Federal Reserves chef Jerome Powell. Arkivbild.
Federal Reserves chef Jerome Powell. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Aktiemarknader i hela världen har hållit andan inför Federal Reserves (Fed) räntebesked på onsdagskvällen efter flera månader av stigande inflationssiffror. Fed lämnar som väntat styrräntan oförändrad, men indikerar att den kan komma att höjas tre gånger under nästa år. Dessutom ska stödköpen av obligationer minskas snabbare än planerat för att vara helt avslutade i mars i stället för i juni.

"Var en överraskning"

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, säger att beskedet är oväntat eftersom analytikerna hade väntat sig att Fed endast skulle indikera en till två höjningar under nästa år.

Annons

– De lade in fler räntehöjningar i sin bana än vad som låg i förväntansbilden, det var en överraskning, säger Kopelman som beskriver Feds besked som "lite hökaktigare" och mer bekymrat för inflationen än tidigare.

– Nu har de lyft prognoserna lite mer. Det ser ut som att Feds ledamöter är lite mer stressade över inflationen än vad vi hade förväntat oss, säger hon.

"Höjningarna inprisade"

Stödköpen minskas med 30 miljarder dollar, motsvarande 275 miljarder kronor, i månaden mot tidigare 15 miljarder dollar i månaden. Kopelman tror inte att beskedet om att öka nedtrappningen kommer att leda till några större konsekvenser för världens börser eller den globala ekonomin eftersom "räntan går från en nollnivå".

– Marknaden har redan prisat in höjningar från Fed under nästa år, så i den meningen har man redan tagit höjd för det. Därmed behöver det inte blir större genomslag i räntor.

Det breda börsindexet S&P 500 stiger efter Feds besked.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons