Annons
Nyheter

De fann sin drömplats på jorden

Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Foto: 
Drömplatsen. Miljön i den lilla byn Barra de Canhau var drömplatsen som Ola och Terese Birgersson sökte när de bestämde sig för sitt nya liv.
Drömplatsen. Miljön i den lilla byn Barra de Canhau var drömplatsen som Ola och Terese Birgersson sökte när de bestämde sig för sitt nya liv.Foto: 

Efter fyra år har de rotat sig i Brasilien.

Familjen Birgersson, med barnen Alice och Matteo, fann sin drömplats på jorden i Barra de Cunhau.

Annons

Snart förverkligade de nästa dröm, att öppna sitt hotell Blue Dream Resort.

Kocken och servitrisen från Växjö hade blivit sina egna. Nu arbetar de som bäst med nästa projekt.

- Jag måste erkänna att vi längtade hem till Småland första året, men med åren känns det som om vi hittat vårt riktiga hem i Brasilien, säger Ola Birgersson.

Allt började med en restresa 1999. Natal i Brasilien var då en komet på den svenska chartermarknaden. Natal kallas i dagligt tal för solstaden och här ligger också den borg som portugiserna byggde när de anlände på 1600-talet.

Cirka åtta mil söder om Natal i distriktet Rio Grande Do Norte fanns Barra de Canhau.

Ola och Terese Birgersson fastnade direkt för de orörda stränderna, lugnet, och de vänliga människorna i den lilla byn. De bofasta livnär sig på fiske och lantbruk och har oftast ett leende på läpparna.

Huvudgatan, med sina små affärer, barer och restauranger, i byn ligger utmed floden och efter den sju kilometer långa stranden finns de små hotellen. När Ola och Terese blev upplysta om att här gällde 300 soldagar om året gjorde det inte saken sämre.

- Vi hade länge sökt efter det perfekta stället för att vi skulle gå vidare med att etablera hotell utomlands. Vi hittade den rätta platsen i Barra de Cunhau och vi har byggt allt själva. Det tog 1,5 år och vi blev fem månader försenade på grund av för lite kapital och byggproblem. Känslan när aktieägarna invigde Blue Dream och efter elva dagar nöjda åkte hem var härlig, berättar Ola och Terese.

2002 skedde byggstarten och två år senare var hotellanläggningen färdig. Här möts besökaren av pool, palmer, gräsmatta och sol, sol, och åter sol.

Nu har Birgerssons börjat steg två. Det senaste projektet är att bygga fritidshus på uppköpt mark för egen och andras räkning.

Annons

Ola Birgersson vet vad brasiliansk byråkrati innebär. Bara för att få permanent uppehållstillstånd måste du gå igenom en fem år lång prövotid.

Och tidsplaner är bara att glömma.

Det går alltid långsamt när något ska göras.

- A och O när man ska etablera en rörelse här är att ha kontakter när det gäller papper, tillstånd och annat. Plus att du måste lära dig språket för att komma in i det nya systemet, säger Ola, som efter fyra år talar flytande brasilianska.

I Barra de Cunhau råder vacker natur, lugn och avkoppling, men bara en kvarts bilresa bort finns turistorten Pipa för den partysugne.

Ert råd till kronobergaren som funderar på att bryta upp från den dagliga tillvaron?

- Att seriöst gå igenom förutsättningarna. Fråga sig vad man vill förändra i livet och vilken kvalité man söker. Misstaget många gör är att lita till det gamla ordspråket att "det är grönare på andra sidan staketet". Så är det inte alltid.

- Jag och Terese har en femårsperiod och ska därefter göra en utvärdering av hur allt vi trodde på blev i verkligheten.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons