Annons
Nyheter
Diskriminering hävdade vissa, andra välkomnade det med öppna armar. Det är nu ett år sedan rökförbudet på krogar och restauranger togs med i lagen och de negativa rösterna har tystnat.
- Det är trevligare miljö inomhus, förut fick man kassera en kavaj efter tre månader, säger bland andra klubbchefen Benny Karlsson på Grace.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2006
Rökfri miljö på krogarna har gått hem i Sverige. Foto:Arkiv
Rökfri miljö på krogarna har gått hem i Sverige. Foto:ArkivFoto: 

Det var med en överväldigade majoritet i riksdagen - 245 röster mot 45 - som man i maj 2004 bestämde att det skulle vara slutrökt inne på krogarna. Så den 1 juni förra året trädde lagen i kraft och rökarna var därefter hänvisade till rökrum eller uteserveringar.

Det fördes en livlig debatt i samband med lagen. En del ansågs sig diskriminerade och utmobbade bara för att de rökte, samtidigt som krogägarna uttryckte en rädsla för att förlora kunder.

Annons

- Vi var rädda för att det skulle vara en mindre publik, säger Benny.

- Men det föll väldigt väl ut.

Den positiva åsikten delas av många andra krogar i Växjö, bland annat OÕLearys, Harrys och Bishop Arms.

Få rökare klagar Inga eller ytterst få rökare har klagat eller rökt inomhus enligt krogarna själva. Monica Carlsson på Matodryck, som har hand om PM, Loft och Palladium, tycker att rökförbudet har fört med sig enbart positiva effekter.

- Man känner matdoften nu.

- Föräldrar kan ta med sig barnen in utan att oroa sig för röken.

Före lagen ansåg 85 procent av alla svenskar att rökfria restauranger är bra. Nu ligger den siffran på 91 procent. Även siffran för vilka som tycker det är bra med rökfria barer, pubar och nattklubbar har ökat. Från 76 procent som var för förbudet innan lagen trädde i kraft, till 86 procent några månader efteråt.

Peter Szilagyi på OÕLearys instämmer, precis som de andra krogägarna, i att inga gäster har klagat på rökförbudet.

- Endel rökare tycker att de är diskriminerade. Men 99,9 procent tycker att det är positivt i och med att de kan ta med barnen.

Vad säger ni till dem som ändå vill röka?

Annons

- Att de är välkomna att ta en cigarett på vår uteservering.

I samband med ettårsdagen meddelar Statens folkhälsoinstitut att man är nöjd med hur det har blivit.

De anser samtidigt att rökfria serveringar har blivit en självklarhet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons