Annons
Nyheter

De tävlade om en plats i Yrkes-SM

Det börjar med att läsa en ritning. Slutet är en färdig produkt. Det rör sig om en tävling. Uppgiften är att tillverka en klaff till en sekretär.
Nyheter • Publicerad 17 april 2004

Så såg fredagen ut för de elva ungdomar som ställde upp i kvalet till Yrkes-SM i möbelsnickeri. Tävlingen ägde rum på Kungsmadskolan i Växjö. SM hålls i maj i Piteå. Nästa år i maj är det dags för olympiad i Helsingfors. Det är en världsomspännande tävling.

Tävlandet i möbelsnickeri och andra hantverk uppstod i södra Europa efter andra världskriget. Man ville värna yrkesarbetet och den enskildes skicklighet. Sverige gick en annan väg, arbetarkollektivet var det viktigaste.

Annons

Olika moment

Sedan 1995 är inställningen en annan. Sverige deltar i olympiaden. Bakom tävlingen i möbelsnickeri står staten, Svenskt näringsliv samt Trä- och möbelindustriförbundet.

I år har de fallit på Kungsmadskolan att stå som värd för kvaltävlingen som omfattar Småland, Västergötland och Skåne. Tävlingsledare är Roland Oskarsson. Han berättar att de elva tävlande får en halvtimme på sig att läsa ritningen.

Vad de fått ut av ritningen bedöms innan det är dags att börja med tillverkningen.

- Har de läst fel och behöver hjälp blir det minuspoäng, säger han.

Förutsättningen för tillverkningen är att virket är grovarbetat. Under tävlingen bedöms olika moment, om de utförts i rätt ordning och hur slutresultatet blev. Sex timmar får de tävlande förbruka.

- Tävlingen är viktig för branschen, säger Henrik Smedmark från Trä- och möbelindustriförbundet.

- Det är viktigt att yrkesskickliga elever från yrkesskolorna får chansen att visa upp sig och att de kan visa att de har ett spännande yrke, säger han.

Framtida arbetskraft

I bakgrunden finns behovet av framtida arbetskraft. Inom 15 år går 10 000 personer inom branschen i pension, men bara mellan 200 och 400 nya yrkesarbetare utbildas per år.

Annons

- Frågan är vilken arbetskraft som behövs i framtiden? säger Henrik Smedmark.

- Man måste ställa frågan mot bakgrund av den konkurrens som väntas från Östeuropa, Asien och Sydamerika.

- Då måste en svensk arbetare bli bättre på finlir, ha bättre överblick och kunna ta större ansvar för hela områden, säger han.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons